
İçerikler
Yazılım sektörüne atıldığımdan bu yana çok fazla editör kullanım şansım olmadı. Bununda asıl temel nedenide aslında ALIŞKANLIK! Bazı alışkanlıklar maalesef(!) ki editör değiştirmelerin önüne geçmekte. 2006 yılından bu yana toplamda iki adet editör kullanma şansım oldu. Bunlardan ilki deneyimsiz ve sektörden habersiz olduğum zamanlarda kullanmış olduğum, Microsoft FrontPage’di. Sonrasındaysa Notepad++ ile tanışıp, uzun bir süre kullandım. Ta ki şuana kadar!
Geçiş yapacağım yeni editörün hayvani bir boyutta ve saçma sapan özellikleriyle ekranımı kaplamasını istememiştim. Bundan dolayı da bir türlü istediğimi bulma şansım olmadı. Geçenlerde yapmış olduğum bir araştırma sırasında visual studio code ile karşılaştım. Eski sürümünü kullanmış birisi olarak birkaç kere es geçsemde sonrasında incelemek istedim. Çokta iyi yapmışım! Tam olarak istediğim sadecelik ve eklenti özellikleriyle inanılmaz imkanlar sunmakta.
Neden Visual Studio Code?
- Öncelikle hızlı ve arayüzü olduğunca sade.
- Türkçe dil takıntısı olanlar için eklentiler kısmından türkçeyi eklemek yeterli olacaktır.
- Text-editor olduğu için, sadece .NET uygulamalarında değil, her türlü text tabanlı kodlarda kullanabilirsiniz.
- Git entegrasyonu ve debug entegrasyonu da içinde bulunması oldukça hoş.
- Her türlü programlama ve biçimlendirme dili için eklenti bulmanız mümkün php, html, css (Şahane!).
- Yazım hızınızı Code snippetları sayesinde çok hızlı ve verimli bir hale getirebiliyorsunuz.
- İşinizi kolaylaştıracak bir çok kısa yolu bulunmakta. Fonskiyonları kopyalama, yerini değiştirme, satırı aşağı yukarı kaydırma en çok kullandığım kısa yollar. Hepsini incelemek isterseniz buraya bakmanızı öneririm.
Kullanılabilir Eklentiler
Şuan bende giriş seviyesinde olduğum için pek araştırma fırsatım olmadı aslında. Yapmış olduğum araştırmalar sonrasında bana en uygun olacak eklentileri kullanmaya çalıştım. Bunları sizinle de paylaşmak istedim.
Faker Eklentisi
Rastgele isimler, adresler, resimler, telefon numaraları veya sadece klasik Lorem Ipsum paragraflarını oluşturabilirsiniz. Her kategorinin çeşitli alt kategorileri bulunuyor, böylece uygun içerikleri arama derdinden kurtuluyorsunuz. Uygun içeriği faker eklentisiyle elde edebilirsiniz.
CSS Peek Eklentisi
Stil sayfalarınızdaki CSS sınıfları ve kimlik tanımlarını takip edebilirsiniz. HTML dosyalarınızdaki bir seçiciye sağ tıkladığınızda, Çözünürlük ve Peek (Tanıma) Git seçenekleri sizi stilinizi oluşturduğunuz CSS koduna gönderiyor.
Color İnfo Eklentisi
CSS‘de kullandığınız renkler hakkında size çeşitli bilgiler veren küçük bir eklentidir. Rengin üzerine geldiğinizde, nasıl göründüğüne dair daha geniş bir ön izlemenin yanı sıra, tüm biçimlerin (hex, rgb, hsl ve cmyk) çevirileriyle ilgili ayrıntıları görebilirsiniz.
Icon Fonts Eklentisi
Simge yazı tiplerini ve simgeleri eklemek için işe yarar bir eklenti. Font Awesome, Ionicons, Glyphicons ve Material Design Icons gibi popüler simge setini desteklemektedir. Kolaylıkla simgeleri ekleyebilirsiniz.
Minify Eklentisi
Yazmış olduğunuz kodları küçültmekte işinize yarayacaktır. Bu eklenti ile JavaScript, CSS ve HTML kodlamalarını .min olarak çıktı alabilirsiniz.
Regex Previewer Eklentisi
Sayfanın yan tarafında çıkan bir dizi yazıyı, belirleyeceğiniz regex ifadesi ile ulaşabilirsiniz. Kodu yazdığınızda canlı olarak önizleme almaktasınız.
Auto Rename
İşlem yaptığınız üst tag üzerinde bir değişiklik yaptığınızda kapanış tag’ını sizin için güncelleyecektir. Böylelikle tek seferde değişiklik yapmış olursunuz.
Şimdilik bu eklentileri kullanmaktayım. Faydalı olduğunu düşündüğüm başka eklentiler olursa yine sizinle paylaşmaya çalışacağım. Umarım sizlerinde işine yarar.
Benim kullanımım için faydalı olacağını düşündüğünüz eklentiler de olursa yorumlar kısmında bahsederseniz sevinirim.