Genel Makaleler

Yazılımcılığa Giriş: Bir Takım Sorular

Yazılım sektörüne 2009 yılında profesyonel olarak atıldım. Geçen süre içerisinde kendimi geliştirmek için bir çok ortamda bulundum. Bu süre zarfında yine bir çok alanda kendimi geliştirme durumum olduk. Kısacası uzun bir süre zarfında tabiri cayizse cebimden ve paçalarımdan tecrübe akıtacak kadar vakit geçirdim. Bu süre zarfında bir çok kişinin de yazılım sektörünü meslek olarak edinmesini sağladım. Aynı zamanda yazılım sektörü adına web sitemde ve youtube üzerinden paylaşımlar yaparak Türkçe içerik üretmeye çalıştım. Çabalarımın meyvesini sizin geridönüşleriniz sayesinde aldım, mutlu oldum. Uzun lafın kısası, yaşadığım bu süreç zarfında yazılım sektörüne atılmak isteyenlerin aklındaki ve dilindeki soruların bir yerde cevaplanmasını istedim. Eksik bir konu olduğunu düşünüyorsanız iletmeniz yeterli. Hemen ekleme yapayım.

HTML Öğrendim Nasıl Devam Etmeliyim?

Harika! Yazılım sektörüne HTML bilerek girmek bir avantajdır. Nasıl her organizma, hücre yapı taşından oluşuyorsa, yazılımda HTML yapı taşından oluşmaktadır. Web yazılım konusunda ilerlemek istiyorsanız HMTL öğrenmeniz şarttır. HTML için boyama kitabı tanımlaması yapabiliriz. Boyama kitabındaki alanları boyayıp şekil vermek içinde CSS öğrenmek gerekecektir. Bu ikili ile görsel bir şölen yaşatacaksınız. Artından PHP öğrenerek bu görsel şöleni cennete çevirebilirsiniz.

PHP Filan Boş İş, WordPress Site Yapıp Satsam?

“Hmm ok by!” demeyi çok isterdim. Bir çok saçma sapan forumların alış-satış bölümlerinde “WordPress işi yapılır” ilanlarını görmüşsünüzdür. Tipik Türk muhasebeci zihniyetinde hareket edip “günde bir site yapsam, tanesinden 200 lira alsam” düşüncesine girecekseniz hiç bu sektörde yer almayın. Ne yazıkki(!) bu sektörde hiçbir şey o kadar kolay değil.

PHP Programlama dili, günümüzde Türkçe içerik açısından oldukça zengin durumda. Yani PHP konusunda açık bir alan bulunmadığı için yeni yazılıma başlayacakların kat edeceği uzun bir yol bulunmakta. Bundan dolayı da sadece bu işi ve bu dil üzerinde uzmanlaşmak isteyecek kişilerin başlamasını tavsiye ederim. Aksi durumda kendiniz için boşa vakit geçirmiş olacaksınız.

Uygulama Filan Geliştirsem Tanesi 1 Liradan?

Ahh! Bir çok dille ilgili Türkçe kaynağın bulunması, basit anlamda geliştiriciliği bitirmiş durumda. Yazılım konusunda katedilen bunca süreç sonrasnında basit bir uygulama ile bir kazanç sağlamak olduça zor. Programla dillerinde para getirecek bir şey varsa o da FİKİR’dir. Bir fikir üretemediğiniz sürece hangi dili öğrenirseniz öğrenin iş yapmayacaktır.

Yazılımcılar Çok Kazanıyor Diyorlar?

Çok fazla kazanıldığı söylenemez. Ekonomi sınıfı tesla arası alacak kadar kazanabiliyorsunuz sadece. Öncelikle güzel kardeşim kazanca bakmak yerine, hedeflediğin kazancı sağlayacak bilgi ve birikime sahip olman gerekiyor. Tecrüben ve bilgin yoksa bu sektörde 20 yıl kadar kal yine bir şey kazanamazsın. Önce kendini üst sıralara taşı sonrasında kendine bir para sayma makinesi alırsın.

Bir dil öğrendim diyem diye kendinizi bulunmaz hint kumaşı saymayın sakın! Öğrenmiş olduğun yazılımla kendini ifade etmeyi değil, yeni şeyler üretmeyi öğrendiğinde hayalini kurduğun parayı kazanabiliyor olacaksın.

Peki, Deneyim?

Ah şu deneyim… Her sektörde olduğu gibi yazılım konusunda da deyim istemektedirler. Eğer deneyim sahibi değilseniz, geliştirdiğiniz projeleri de sunabilirsiniz. Unutmayın bir şeyler gerçekleştirmek çok önemlidir! Oturduğunuz yerden para kazanmayı unutup, ter dökmeniz gerekecektir.

Abi Nasıl Senin Gibi Olabilirim?

Heheheh böyle bir söylem karşısında sadece gülüyorum. Benim gibi olmak oldukça kolay aslında. Sadece yazılımı sevmek ve aşk ile yapmanız gerekmekte. Gecenizi gündüzünüze katıp çalışmanız gerekmekte.

Uzun süre bu sektörde bulunduğum için elbette tecrübeme ulaşmanız kolay olmayacaktır. Şunu da unutmayın ki ben bunca şeyi öğrendiğimde Türkçe kaynak neredeyse yoktu. Şuan o kadar şanslısınız ki anlatamam. Tek yapmanız gereken şey kaynaklardan yararlanmak.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir