WordPress

WordPress’te Yazının Tahmini Okunma Süresi

WordPress’te, farklı platformlarda yada özel yazılımlarda yer alan yazıların tahmini okuma süresini hesaplayarak kullanıcılara bu değeri sunabilirsiniz. Bu değeri kullanıcılara sunmanız, uzun görünen yazıların aslında kısa sürede okunabileceği mesajı vereceksiniz. Bu bilgi ve bilinçaltı da kullanıcıların daha fazla web sitenizde kalmasını sağlayacaktır.

Tahmini okunma süresinin kullanıcılara sunulması konusunda araşturma yapan Brain Cray, bu değerle birlikte kullanıcıların sitede geçirmiş olduğu sürenin %13.8 arttığını belirtmiş. Bu değer hem SEO hemde sitenizin kalitesi açısından oldukça etkili bir değerdir. Ayrıca tahmini okunma süresinin paylaşılmasıyla birlikte, kullanıcıların paylaşım sayılarının da arttığını belirtmekte.

SEO ve Kullanıcı etkileşimi açısından büyük faydaları olan yazının tahmini okunma süresinin nasıl hesapladığına bakarak sisteme entegre etmeye çalışalım.

WordPress Kullanıcıları Tahmini Okunma Süresi

WordPress alt yapısı için bu işlemi gerçekleştirmek için ilk olarak kullanmış olduğunuz temanın function.php dosyasını açıyorsunuz. Bu dosyaya aşağıda yer alan fonksiyonu ekliyorsunuz.

function okunmaSuresi($content='',$ks=200){
   $clean_content=strip_shortcodes($content);
   $clean_content=strip_tags($clean_content);
   $word_count=str_word_count($clean_content);
   $time=ceil($word_count/$ks);
   return $time;
}

Yukarıda yer alan fonksiyonu kullanılan tema klasörünün altındaki function.php dosyasına eklemeniz yeterli olacaktır. Sıra bu fonksiyonu kullanmaya geliyor. Aşağıda yer alan kodlarıda page yada single PHP dosyalarına yazarak istediğiniz konumda tahminin okunma süresinin yer almasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazıyı <?php echo okunmaSuresi (get_the_content());?> dakikada okuyabiliriniz.

Yukarıdaki kodu page.php yada single.php dosyalarına yazarak içeriğe göre tahmini okunma sürenini gösterilmesini sağlayabilirsiniz.

Diğer Platformlar İçin Tahmini Okunma Süresi

Tahmini okunma süresini hesaplamak için, ilk olarak yazının kaç kelime olduğunu bulmak gerekiyor. Kelime sayısını tesbit ettikten sonra sonucu 200’e bölüyoruz. Çıkan sonucuda yuvarlama işlemine tabi tutarak ekrana yazdırıyoruz. Bu kadar basit aslında bu işlem.

function okunmaSuresi($content='',$ks=200){
   $clean_content=strip_tags($clean_content);
   $word_count=str_word_count($clean_content);
   $time=ceil($word_count/$ks);
   return $time;
}

Yukarıdaki gibi ilk olarka HTML etiketlerini temizledik. Artından kelime sayısını bulup 200’e böldük ve sonucu return ile döndürdük. Bu fonksiyonu kullanarakta çıktı alıyor olacağız.

Bu yazıyı <?php echo okunmaSuresi ( MAKALE VERİSİ ); ?> dakikada okuyabiliriniz.

Yukarıdaki gibi kodu yazdıktan sonra MAKALE VERİSİ yazan yere makelenin çekildiği değişkeni yazarak kelime sayısının hesaplanmasını sağlayabilirsiniz. Yada Bu işlemi daha kolay bir şekilde gerçekleştirmek için direkt olarak sayfada makale sayısını alıp 200 değerine bölüp yazdırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. WordPress tema güncellendiğinde bu single.php ve page.php ye girdiğimiz kod silinir.

    Bunu sürekli hale getirecek bir yöntem lazım.

    Yani güncellemelerden etkilenmeden kalıcı halde kullanım lazım nasıl. Var mı bildiğiniz yöntem.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir