WordPress

WordPress SEO Çalışması 8 Bilgi

Pratik kurulumu ile öne çıkan WordPress yapısı birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Birçok tema desteği ve eklentileriyle birlikte her kesime hitap ettiği için herkesin bir web sayfası var diyebiliriz. Hatta web sayfaları oluşumunun %29’un WordPress’e aittir. Bu oran küresel evrende oldukça büyük bir pasta dilimine tekabül etmektedir.

WordPress ile hazırlanan ve küresel ortamda %29’luk bir dilime sahip olan sistemi olduğu gibi kullanmak, sitenin verimini düşürecektir. Daha iyi sonuçlar alabilmek için özelleştirmeli ve SEO açısından seçkin düzenlemeler yapmak gerekmektedir. Bu makalede WordPress altyapısı kullanılarak yapılacak 10 WordPress SEO çalışmasından bahsedeceğim.

Kalıcı Bağlantıların Ayarlanması (Önemli)

WordPress kurulunda yapılması gereken ilk ayarlama kalıcı bağlantıların ayarlanmasıdır. Kurulum sonrasın kalıcı bağlantılar için SEO açısından pekte hoş olmayan bir yapı bulunmaktadır. Bu yapıyı wp-admin kısmından Ayarlar seçeneği seçilerek kalıcı bağlantılar sekmesinden ayarlayabilirsiniz.

WordPress SEO Çalışması 8 Bilgi

Yukarıdaki görselde de yer aldığı gibi Yazı ismi değeri seçilip değişiklikler kayıt edildiğinde, web sayfasında yer alan yazıların URL yapısı sitesismi.com/yazi-basligi şeklinde olacaktır. Bu yapıda SEO açısından oldukça önemlidir.

SSL (HTTPS) Kullanın

Kullanıcı bilgilerini korumak ve site üzerinde gezinmesini güvenli kılmak için mutlaka SSL sertifikasının kurulu olması gerekmektedir. SEO sıralamasında SSL sertifika önceliği bulunmaktadır. Google ve diğer arama motorları için güvenli bir bağlantı oldukça önemlidir. Arama motorlarının önermek istediği sitelerin de güvenli bir şekilde yayında olduğunu bilmek ve kullanıcılara sunmak ister. Bundan dolayı da hosting firmanızla görüşerek SSL Sertifika kurulumunu sağlayabilirsiniz.

Yoast Eklentisi Kullanın

WordPress için en uygun ve stabil olarak çalışan SEO eklentisidir. Arama motorları için en güncel optimizasyonları yapmakta ve ipuçları ile sitenizin yükselmesini sağlamaktadır. Bu eklentiyle birlikte,

  • Doğru anahtar kelimesini seçebilirsiniz.
  • Güncel meta etiketlerini ekleyebilirsiniz.
  • Otomatik olarak XML site haritası oluşturabilirsiniz.
  • RSS içeriğini de düzgün ve tutarlı bir şekilde Google gibi arama motorlarına iletebilirsiniz.

XML Site Haritası Yükleyin

Web sitenizde yer alan tüm sayfaların düzenli bir şekilde arama motorlarına bildirilmesi için mutlaka kullanılmalıdır. Yoast gibi SEO eklentilerin içerisinde XML Site haritaları modülü de bulunmaktadır. Bu gibi eklentiler kullanıyorsanız harici olarak kurmanıza gerek yoktur. Site haritasıyla birlikte içerikleriniz otomatik olarak arama motorlarına bildirilecektir. Size sadece yazıyı yazmak ve yayınlamak kalacaktır.

Google Arama Konsolunu Kullanın

Siteniz için detaylı bilgi almak ve Google üzerindeki etkilerini kontrol etmek için kullanılmalıdır. Taranan sayfalar, hatalı sayfalar ve sitenizi ziyaret eden kişiler konusunda birçok bilgiye sahip olabilirsiniz. Tek bir sayfa üzerinden sitenizin durumunu kontrol edebilirsiniz. Google arama konsoluna sitenizi ekleyip doğrulamasını yaptıktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz.

URL Yapısı ve Makale İçeriği

Bir makale yazarken başlığı makalenin genelini anlatacak ve anahtar kelimelerden oluşacak bir biçimde belirleyiniz. Böylece hem başlığınız hem de başlıktan ayarlanan URL yapınız optimize bir şekilde hazırlanmış olacaktır.

Makale içeriğinde ise H2 ve H3 etiketleriyle birlikte kullanıcılara sunun. Böylece uzun bir makalede nerede neyi aramalarına yardımcı olabilirsiniz. H2 ve H3 etiketleri ile kullanıcıları alt başlıklara, yazının önemli olabilecek bölümlerine sürükleyerek daha verimli bir hale getirmiş olursunuz. Aynı zaman da arama motorları için de makalenin önemi konusunda kılavuzluk etmiş olacaksınız.

WordPress Sayfanızın Hız Testini Kontrol Edin

WordPress ile web sayfanızı hazırladıktan sonra mutlaka hız değerlerine kontrol ediniz. Hız değerleri kullanıcılar tarafından negatif düşünceye sahip olmayacakları aynı zamanda arama motorları tarafından da önerilecek seviyede hız değerine sahip olmalıdır.

Web sayfasının açılış hızı mobil ve masaüstü değerleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu değerleri göz önünde bulundurarak en hızlı biçimde açılmasını ve sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan düzenlemeleri yapmanız gerekmektedir. Web sayfanızın hızını aşağıdaki yardımcı siteler doğrultusunda test edebilirsiniz.

İlk etapta hız testi yaptığınızda muhtemelen düzenlemeniz gereken görseller, CSS ve JS dosyalarının olduğunu göreceksiniz. Bu dosyaları düzenleyip tekrar denediğinizde hızlı açılan bir siteye sahip olabilirsiniz.

WordPress Sitenizi Cache’leyin!

Cache, web sayfanızın CSS ve JS dosyalarının sıkıştırılması ve HTML dosyasının daha az boyutta hazırlanmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda sitenizdeki sorguları teke düşürerek daha hızlı açılan bir sistem hazırlayabilirsiniz.

Cache sistemi, web sitenizin sayfasını HTML olarak kayıt edip, kullanıcılara bu HTML sayfasını sunmaktadır. Böylece sayfa üzerinde yer alan sorgulardan kurtulup daha hızlı açılan sayfalara sahip olabilirsiniz.

Yukarıda yer alan eklentileri kullanarak web sitenizin cachelenmesini ve hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir