Genel Makaleler

Web Dünyası Bizlere Neler Öğretti?

Web dünyası üzerinde yaşadığımız dünyadan da pek farklı yok aslında. Sonuç olarak içinde bulunduğumuz dünyanın içindeki kişiler tarafından oluşturulmuş bir barınak bu web dünyası.

İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için birçok şey ile mücadele etmesi gerekiyor. Yaşamak hatta su içmek için bile çalışmak ve çalışmak gerekiyor. Burada böylesi katı şartlar var iken parası olmayan ezilir olan da paşalar gibi yaşar gibisinden bir durum varken web dünyasında acaba işler nasıl yürüyor? Bizler açlık, yalan, dolan, savaş, yokluk… gibi bir çok sorun ile karşılaşırken web dünyasında ne gibi sorunlar ile karşılaşıyoruz?

Web dünyasında eğer bir yayıncı iseniz o zaman şunları öğrenecek ve uygulayacaksınız; arama motorlarının nazlı bir şekilde davrandığını öğreniyorsunuz. Milyonlarca kişinin sırf onun gözünde iyi bir yerde olayım iyi bir izlenim bırakayım diye uğraştığını, hatta ben bu arama motorunun uzmanıyım bana gel seni ona tanıtayım diye aracı olup paranızı sömüren kişilerin olduğunu göreceksiniz.

Web dünyasında bir sitem olsun ne ki bir domain işte 20 lira, minik bir host alsam 50 lirada o yani 70 liraya 1 yıllık bir sitem olsun, istediğim gibi takılayım diyebilirsiniz. İlk günlerde bir sitenizin olması sizi fazlasıyla mutlu edecektir ama daha sonrasında sitem neden üst sıralara çıkmıyor ya da şu kelime arandığında neden ben gelmiyorum diye triplere gireceksiniz. Arama motorlarına; ücretsiz hit, çok hit gibi saçma sapan aramalar yapıp sitenizi bir çöp siteye dönüştürecek bütün sitelere girip üye olacaksınız fakat bir sonuç alamayacaksınız. Belki de bu yüzden sitenizin daha gerilere gitmesine neden olacaksınız.

Seo analiz sitelerine girip sitenizin aldığı puanlara bakarak daha iyi durumlara getirmeye çalışacaksınız. Arama motorlarının istediği kalıpta bir siteye ulaşma isteğiniz olacak. Siteyi açarken ben kimseye uymam hayalimdeki siteyi yapacağım sözü yerine ben arama motorlarını seveceği ve beni üst sıralara taşıyacağı bir site yapacağım şekline dönecektir. Böylesi düşünceler sizin sitenizi düzenlemenizi, alt yapınızı arama motorlarına göre ayarlamanıza yöneltecektir. Bu işlemleri yaparken aslında ilk özgünlük olan davranışınızı kaybetmiş olacaksınız. Arama motorları önemsenmeyecek bir durum demiyorum burada sadece başlangıçtan şu aşamaya kadar kaybettiklerinizden bahsediyorum.

Sitenizi belirtilen kriterlere göre ayarladıktan sonra artık seo optimizasyonu yapılır. 3 lira 5 lira deyip sitenizin sanki çok iyi yerlerde olabileceğini düşünerek bu tarz işlemler yapacaksınız. Sitenize ne kadar bu tarz bilinçsizce yapılan yatırımlar yaparsanız yapın hiçbir işe yaramayacaktır. Unutmayın ki bir sitenin devamlı olması gerektiği gibi yaptığınız işlemler sonucunda linklerinizin de devamlı bir şekilde yayınlanması gerekir. 3 aylık 5 aylık link alış verişi ile bir noktaya gelinmez. Hiçbir zaman siteniz için kısa vade düşünmeyin. Siteni uzun vadede nasıl bir plan hazırlar ve ona göre yönlendirme yaparsanız o kadar sağlam olur. Bir binanın temellerini buna örnek olarak gösterebiliriz.

Sitenizin gelecek vadetmesi için öncelikle yayınladığınız içeriklerin size ait olmasına özen gösteriniz. Bırakın kim nasıl yazarsa yazsın ama içeriği siz yazın. Hatta klasik olan başlık anlayışını da siz değiştirerek kendinize özgün bir şekilde ayarlayın. Unutmayın ki arama motorları bu konuda şu kişi kaç hit almış diye bakmaz yazını kalitesine ve az olup çok değerli olmasına bakar.

Bir kere site sizin eee o zaman sitedeki yazılarında sizin olması gerekir. Yani her ne olursa olsun gidip kendi yazınızı kendiniz yazın ve yayınlayın. Diyelim ki büyük bir haber oldu bunu nasıl yayınlamanız gerekiyor? Bunu da haberi alırsınız üst tarafa bir alıntı olarak yazarsınız hemen altına kendi yorumlarınızı katarak haberi yorumlarsınız neler düşündüğünüzü nasıl olduğunu vs..vs.. bu sayede yine özgün bir makale statüsüne getirmiş olacaksınız yazıyı.

Web dünyasına atılınca; arama motorlarının ne olduğunu ve onlara nasıl davranılması gerekildiğini, neye para verip nereye para verilmeyeceğini, sitenizi takip eden kişilerin nasıl bir davranışta olduğunu ve sizin onlara karşı nasıl bir davranış sergilemeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Yani bu dünyaya atanların birçok şey öğrenmesi gerekiyor. Bunları da oturup yazı okuyarak değil yaşayarak zaten karşınıza çıkacaktır ve çözüm yollarını arayacaksınızdır.

Unutmamanız gereken bir şey daha varsa o da herkes sizin gibi iyi niyetli olmayabilir. Siz sitenizin daha iyi bir yerde olması için can atarken art niyetli insanlar sitenize saldırıda veya bir takım karalamalarda bulunacaktır. Bunlara da her daim hazırlıklı olmanız gerekmektedir. Sitenizin kullanışlı ve özgün olması kadar güvenli olması da gerekmektedir. Siteniz ileride ne size bir sorun yaratsın nede sitenizi kullanan kullanıcıların canını yaksın.

Don’t be evil (Kötü olma) diyen Google aslında bir sitenin nasıl olması gerektiğini özetler niteliktedir. Bir site sahibi iseniz yapmanız gereken ve içinizde bulunan dürtü kötü olma sloganı olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir