SQL Dersleri

Veritabanı ve SQL Nedir?

Şuanda okumuş olduğunuz bu yazı bir veritabanından sizlere sunulmaktadır. Bu yazının etrafında yer alan bağlantılar ve yapılarda yine veriler arasından seçilerek sizlere sunulmaktadır. Tüm bu verileri belli bir kritere göre sunma işlemine sorgu denilmektedir. Bu sorgularda SQL ile gerçekleştirilir.

SQL Nedir?

Kısaca SQL, sorgulama dilidir. Bir programlama dili değildir. SQL ifadesinin açılımı, Structured Query Language’dir. SQL sorguları ile çok büyük veriler hızlı ve düzenli olarak işlenmektedir. Veri işleme için SQL yardımcı bir araçtır.

SQL ile sorgu yapan bir çok yazılım bulunmaktadır. Popüler olanları aşağıdaki gibi listelendirebiliriz.

  • MySQL
  • Microsoft SQL Server
  • Oracle
  • Firebird
  • Access

Yukarıda yer alan yazılımlar veri saklama alanlarının oluşturulması için geliştirilmiş sistemlerdir. İşleyeceğiniz verilerin türleri, yazılım tercihi ve ücretli/ücretsiz destek için gerekli olan uygulamlardan birisi tercih edilmelidir.

Bu SQL dersleri serisinde veritabanı olarak MySQL aracını kullanacağım. MySQL hakkında daha detaylı bilgili ilerleyen yazılarda daha detaylı bir şekilde ele almış olacağız. MySQL ve diğer araçlarda kullanılan SQL sorgularının yapıları bir birine benzemektedir. Bu bölümde öğrenmiş olduğunuz bilgileri, diğer uygulamalarda da rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

SQL Nerelerde Kullanılmaktadır?

SQL ve SQL araçlarının tanıtımında da anaşıldığı kadarıyla veri tutan her platformda kullanılmaktadır. Veritabanı olan her uygulamada (Web sitesi, mobil işlemler ve masaüstü uygulamaları, vb.) SQL kullanılmaktadır.

Programları Edinme

Bu kategoride yer alan SQL derslerinde, MySQL veritabanı üzerinden işlemleri gerçekleştireceğiz. MySQL işlemleri için PhpMyAdmin yönetim panelini kullanabilirsiniz. Bunun için https://www.phpmyadmin.net/ bu adresten gerekli dosyaları edinebilirsiniz. Yada PHP ile kullanmak ve yerel bir sunucu edinmek isterseniz de Xampp programını kurabilirsiniz. Bu program için de https://www.apachefriends.org/tr/index.html bu adresi ziyaret edip gerekli dosyaları indirebilirsiniz.

Xampp yerel sunucusunun kurulumu ve kullanımı içinde Localhost ve Notepad++ Kurulumu adlı makaleye göz atabilirsiniz. Xampp yerel sunucusu kullanımında 80 portuna ait bir sorunla karşılaşmanız durumundaysa, Xampp Apache Port 80 Sorunu ve Çözüm Yolları adlı makaleyi inceleyebilirsiniz.

Bir Yorum

  1. mssql ile microsoft sql aynı degılmı ya .. aradakı fark nedır? server vs sormuyorum..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir