
Sosyal medya hesaplarında görüntüleme, beğeni yada yorum gibi alanlardaki istatistiksel sayıların xB yada xM olarak yuvarlandığını görmüşsünüzdür. Bu dersimizde de yuvarlama işleminin minik mantığından bahsedeceğim.
Yuvarlama işlemi için yuvarlanacak değerin sınırları belirleni sonrasında number_format() fonksiyonu ve floor() fonksiyonu kullanılarak sayı elde edilir. Elde edilen sayının yanına da koşuldaki duruma göre B yada M ifadesi eklenir.
<?php function yuvarla($sayi){ if( $sayi > 999999 ){ $sayi = number_format($sayi); return $sayi = floor($sayi)." M"; }else if( $sayi > 999 ){ $sayi = number_format($sayi); return $sayi = floor($sayi)." B"; }else{ return $sayi; } } ## Fonksiyonu kullanalım. echo yuvarla("264872"); // sonuç : 264 B olacaktır. ?>
Yukarıda yer alan yuvarla() fonksiyonu tamda sosyal medya sitelerindeki mantık doğrultusunda çalışmaktadır. Fonksiyon içerisine gönderilen sayı değeri 999.999 değerinden büyükse artık milyon ifadelerilerine geçeceği için M harfi eklemesi yapılacaktır. Eğer sayı 999 dan büyükse binlik sayı olacak ve B harfi eklenecektir. Bu iki şartta yoksa direkt sayıyı ekrana yazdıracaktır.