PHP Dersleri

PHP ile PDO MySQL Bağlantısı Kurma

PDO, Php içerisinde yer alan bir eklenti diyebiliriz. Bu eklenti mysql_ li ifadelerin yapmış olduğu hantallığı ve güvenlik zafiyetlerini daha aza indirmektedir. Bunun yanı sıra artık php.net sitesinden duyurulduğu gibi mysql_ li ifadelerinin kullanılmasının güvenli olmadığını söylemekte ve mysql_ li ifadelerini kullanmamamız gerektiğini belirtmektedir. Bunun yerine isteğe göre PDO ya da Mysqli kullanmayı önermektedir.

PDO’yu en cazip kılan etkenlerden birisi de, desteklemiş olduğu veri tabanı çeşidinin fazla olmasıdır. Böylelikle başka veri tabanlarını kullanma şansımız doğmuş olacaktır.

MySQL Veri Tabanı Bağlantısı Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Veri tabanı bağlantısını nesne tabanlı çalışmalarda yer aldığı gibi kararlı sistem olan try-catch yapısı ile birlikte kullanmaktayız. Bu yapı sayesinde veri tabanı bağlantısı daha sistematik olacaktır.

Örnek olarak şu bilgilere göre MySQL bağlantısı oluşturalım.

Veri tabanı adı: Yenisistem
Kullanıcı adı: veri_sistem2014
Sifre: 1234567890
Host: localhost

try{
  $vt = new PDO("mysql:host=localhost;dbname=Yenisistem;", "veri_sistem2014","1234567890");
}catch(PDOException $ibo){
  echo $ibo->getMessage();
}

Örnekte yer alan bilgilere göre MySQL bağlantısı bu şekilde oluşturulmaktadır. Bunun yanında eğer bir dil grubu belirteceksek o zaman try kısmında yer alan $vt değişkenimize ek olarak dbname den sonra charset=utf8 eklemeliyiz. Yani o değişken şu şekilde olmalıdır.

$vt = new PDO("mysql:host=localhost;dbname=Yenisistem;charset=utf8", "veri_sistem2014","1234567890");

Bu şekilde yazıldığında utf8 olarak ayarlamış oluyoruz.

Veri Tabanı Bağlantısı Nasıl Kapatılmaktadır?

Veri tabanı işlemlerinin bittiği alanda veri tabanı bağlantısını kapatmak hem güvenlik hem de performans açısından önemlidir. Bundan dolayı işlem bitiminde veri tabanını kapatmalıyız. Bu kapatma işlemi mysql_ li ifadelerde mysql_close(); olarak belirtilmekteydi.

$vt = null;

Yukarıda tanımlamış olduğumuz veri tabanı değişken adını kullanarak yeni değerini boş olarak ayarlıyoruz. Böylelikle veri tabanımız hem güvende olmuş oluyor hem de performansta bir düşüş yaşamıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir