PHP Dersleri

Localhost’da SubDomain Açma

Bu eğitimde, Localhost sunucusunda SubDomain’in nasıl açılacağından bahsedeceğim. Local sunucuda subdomain oluşturmak için ilk olarak XAMPP yerel sunucu programını kurmanız gerekmektedir. Sonrası için isterse yazıda ki adımları takipedin, istersenizde videoyu izleyerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

SubDomain Nedir?

Türkçe karşılığı olarak alt alan adı anlamına gelmektedir. Subdomainler, ana alan adından bağımsız olarak çalışmaktadır. Ana dosyalara göre farklı bir FTP dosyası bulunmaktadır. Ana alan ile ayrı olan işlemlerinizi subdomain ile gerçekleştirebilirsiniz. Local sunucuda açacağımız subdomain için çok fazla terim kullanmadan minicik bir bilgi vermek istedim. SubDomain kavramının ne olduğunu anlaşılmışsa işlemin nasıl gerçekleştiğine bakalım.

Local Sunucuda SubDomain Nasıl Oluşturulur?

Locallost’ta subDomain açma işlemini APACHE üzerinden gerçekleştireceğiz. Yerel sunucunun kurulu olduğu ana klasör üzerinden apache klasörüne giriniz. Bu klasörün içerisindeki conf klasörünü açalım. Listelenen klasörlerden extra klasörüne girelim. Bu klasörde yer alan httpd-vhosts.conf dosyası ile apache üzerinden ayarlamalar yapabileceğiz.

Ulaşmış olduğunuz httpd-vhost.conf klasöründe subdomain tanımlaması yaparak, yerel sunucunuzun daha derli toplu bir düzende olmasını sağlayabilirsiniz. Dosyayı açıp, aşağıdaki başlık üzerinden tanımlamaları yapabilirsiniz.

Local Sunucuda SubDomain Oluşturma

Subdomain oluşturmak için gerekli düzenlemenin yapılacağı klasör yolundan bahsetmiştim. Bu klasör yolundan httpd-vhost.conf dosyasını açarak subdomain tanımlaması yapabilirsiniz. Aşağıdaki kodları yazarak subdomain oluşturabilirsiniz.

<VirtualHost *:80>
    DocumentRoot "d:/xampp/htdocs"
    ServerName localhost
    <Directory "d:/xampp/htdocs">
        Require all granted
    </Directory>
</VirtualHost>

<VirtualHost *:80>
    DocumentRoot "d:/xampp/sub/youtube"
    ServerName youtube.localhost
    <Directory "d:/xampp/sub/youtube">
        Options Indexes FollowSymLinks
        AllowOverride all
        Require all granted
    </Directory>
</VirtualHost>

Yukarıdaki örnekte, subdomain oluşturmak için gerekli kodlar yer almaktadır. Bu kodlarda yer alan d:/xampp/htdocs yolu XAMPP’ın kurulu olduğu yerdir. Programın kurulu olduğu yolu yazarak düzenleme yapınız. Ardından ikinci VirtualHost tanımlamasında yer alan DocumentRoot ve Directory tanımlamasındaki yolu oluşturmak için ilk olarak XAMPP proramının kurulu olduğu klasöre gibiniz. Bu klasörde sub isminde bir klasör oluşturunuz. Oluşturduğunuz sub klasörünün içerisine youtube klasörü açınız. Klasörüleri tanımladıktan sonra ve gerekli yolları değiştirdikten sonra kodları kayıt edip, XAMPP programındaki APACHE bölümünü kapatıp tekrar açınız.

Gerekli tanımlamalar ve düzenlemeler yapıldıktan sonra subdomain tanımlamasını gerçekleştirmiş olacaksınız. Yukarıdaki örnek doğrultusunda artık youtube.localhost yazdığınızda, XAMPP klasörünün içerisindeki sub klasörünü youtube klasörü çalışacaktır. Bu klasör içerisinde yapacağınız PHP işlemlerine ulaşmak için youtube.localhost adresini yazmanız yeterli olacaktır.

Neden SubDomain Açmalıyız?

Subdomain açarak yerel sunucunuzda dosyalama sistemi oluşturabilirsiniz. Bir düzen içerisine çalışmak, aradığınızı bulmanızı ve yeni projelere katıldığınızda hiçbir sorun çekmemenizi sağlayacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir