
İçerikler
Laravel, PHP Programlama diliyle yazılmış en güçlü frameworklerden birisidir. Laravel’in çıkış sloganıda “Web sanatçılarının PHP Framewok’ü” olarak bilinmektedir. Taylor Otwell liderliğinde geliştirilmektedir. Basit bir söz dizimi olduğundan dolayı da öğrenmesi oldukça kolaydır.
Laravel kendi içerisinde bir çok yapıyı ve özelliği barındırmaktadır. Bu yapı sayesinde her türlü web uygulaması kolaylıkla gerçekleştirilmektedir. Profesyonel yada amatör olarak web geliştiricileri tarafından kullanılmaktadır. OOP yapısıyla birlikte temiz, okunabilir kod yazılmasına olanak sağlar.
Laravel Öğrenmeden Önce
Laravel öğrenmeden önce bir şeylerin temelini atmanız gerekmektedir. Öncelikle HTML ve CSS bilgisine sahip olmalısınız. Orta seviyede PHP Programlama diline de sahip olmalısınız. PHP Programlama dilini bilmeden direkt Laravel öğrenmeniz zorlu bir süreç olacaktır. PHP Programlama diline ait bilgilerinizi geliştirmek isterseniz, Udemy üzerinde yer alan Sıfırdan İleriye PHP ve MySQL Eğitim Seti [PDO-MYSQLİ]eğitim setini inceleyebilirsiniz.
Laravel’in Özellikleri
Laravel’in kullanıcılar için sunduğu bir çok özellikler bulunmaktadır. Maddeler halinde kısaca bahsedebiliriz.
- Gelişmiş routing sayesinde URL yapılarını kolay bir şekilde controllera yönlendirebilirsiniz.
- Migration ve seeder yapısıyla veritabanında tablo oluşturma, versiyon kontrolü ve veri girişi işlemleri daha kolay bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
- Üyelik işlemleri, güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için kendi içerisinde hazırdır. Kolaylıkla kullanıcı işlemlerini sağlayabilirsiniz.
- Sadece bir kaç kod parçacığı ile kolaylıkla sayfalama işlemini sağlayabilirsiniz.
- Veritabanındaki her bir tablo için model sınıfları bulunmaktadır. Bu sayede kısa sorgularla veritabanı işlemleri sağlanır. Ayrıca farklı veritabanlarından (Mysql, PostgreSql, MongoDB vb.) sorgularınızda değişiklik yapmadan kullanılır.
- Composer sistemi kullanılmaktadır.
- Formdan gelen verilerin güvenliğini sağlamak için CSRF sistemi kullanılmaktadır. Buda verilerin güvenliğini sağlar.
- Laravelde, Blade Template engine kullanılmaktadır. MVC(Model, View, Controller) mimarisinde View (V) kısmında denk gelmektedir. Bu yapı sayesinde PHP ve HTML kodlarımızı birbirinden ayırmanızı sağlar. Buda temiz kodlama yapmanızı sağlamaktadır.
Laravel için giriş bölümünü bu şekilde özetleyebiliriz. İlerleyen bölümlerde daha detaylı bir şekilde kullanımı hakkında bilgi veriyor olacağım.