
İçerikler
Laravel hakkında genel bilgileri bir önceki derste incelemiştik. Şimdi de Laravel kullanmak için gerekli olan kurulumları gerçekleştireceğiz. Laravel kurulumunu gerçekleştirmek için bir kaç adımı gerçekleştirmek gerekmektedir.
Yerel Sunucu Kurulumu
PHP kodlarının ve Laravel’in çalıştırılması için yerel sunucuya ihtiyaç var. Bunun için en iyi tercih XAMPP olacaktır. XAMPP’ın web sitesine girip, indir sekmesinden en güncel versiyonu indirmek yeterli olacaktır.
Kurulum sağlandıktan sonra kontrol panelinden Apache ve MySQL‘i Start ile başlatıyoruz. Yerel sunucuyu çalıştırdıktan sonra sıra diğer adıma geliyor.
Composer Kurulumu
Composer’ı sisteminize kurmak için öncelikle resmi web sitesinden yükleyiciyi indirmeniz gerekir. Bu sayfadan ister manuel olarak istersenizde terminal yardımıyla kurulum sağlayabilirsiniz.
Kurulum esnasında XAMPP yolunu otomatik olarak görecektir. Bu yolu değiştirmeden kuruluma devam ederek, kurulum işlemini bitiriniz.
İlk Laravel Projeniz
PHP kodlarını çalıştırmak içni XAMPP yerel sunucusunu ve Composer’ı kurduktan sonra Composer komutu ile yeni bir Laravel projesi oluşturabilirsiniz.
composer create-project laravel/laravel your-app-name
Yukarıda yer alan kodları terminalden yada tarayıcının terminal bölümünden yazdığınızda, Laravel indirilmeye başlayacaktır. Bu kod satırını bilgisayarınızın masaüstünde gerçekleştirmeniz ilk aşamada iyi olacaktır.
Bu kodu yazmanızla birlikte, Laravel projesi indirilecektir. İndirme işlemi internetinizin hızına göre değişiklik gösterebilir. Tüm paketler indirilene kadar bekleyiniz.
İndirme işlemi bittiğinde yukarıdakine benzer bir yanıt alacaksınız. Kurulumu sağladıktan sonra, kurulumun yapıldığın dosyanın içerisine girip, Laravel projesini başlatmanız gerekmektedir.
cd your-app-name
Proje klasörünüze girdikten sonra, aşağıdaki Artisan komutunu çalıştırarak Laravel’i çalışır hale getirebilirsiniz.
php artisan serve
Ve tebrikler!!! İlk Laravel projeniz başarıyla çalışıyor. Artık tarayıcınızda Laravel web sitenizi açmak için url adresini girebilirsiniz. Varsayılan olarak genellikle http://127.0.0.1:8000/ şeklindedir.
ve mükemmel son. Laravel Kurulumu başarılı bir şekilde tamamlamış bulunuyorsunuz. Editörünüzle Laravel projesinin açarak gerekli düzenlemeleri ve projenizi geliştirmenizi başlayabilirsiniz.