
İçerikler
Eminim bir çoğunuz kişisel markanızı oluşturup tanınmak istersiniz. Fakat bu konuda ne yapmanız gerekdiği konusunda bazı eksikleriniz yada kafanızca bolca soru işareti vardır. Bu makaledemde kişisel markasınızı oluşturmak için gerekli olan etkenlerden bahsedeceğim.
Kural 1 : Bir Blog Sahibi Olun!
Atacağınız ilk adım kendi adınıza ait bir blog kurmak olsun. Bloğunuzda içeriği arttırmak için kopya içerikler kullanmak yerine, kendinizi tanıtacağınız özgün içeriklere yer veriniz. En önemlisi de kendi tarzınızı ortaya koyunuz. Hangi tema kullandığınız değil, hangi dili kullandığınız çok daha önemlidir.
Bloğunuzda kendi tarzınızı ortaya koyun. Aynı zamanda markalaşmak istediğiniz alanlarda paylaşım yaparak bilginizi paylaşın. Aynı zamanda bu konularda yardım isteyenlerin mesajlarını görmezden gelmeyerek cevaplandırın.
İlgi alanınızdaki yenilikleri takip ederek bloğunuzda sunun. Aynı zamanda kendi tecrübelerinizi de aktarmayı unutmayın. Blog sitenizde yapacağınız paylaşımları, kendinize rakip üretiyor olarak görmeyin. Aksine başkalarına yol göstererek o kişilerin sizi referans olarak göstermesini sağlamış olacaksınız.
Kural 2 : GitHub Kullanın!
Eğer yazılım işi ile uğraşıyorsanız kendinizi tanıtacağınız en iyi mecralardan birisi e GitHub’tır. Bu sitede kendisini kanıtlamak isteyen yazılımcılarla doludur. Açık kaynak kodunda merkezi haline gelen site için paylaşımda bulunmanız, profesyonel kodlama yaptığınızı göstrecektir. Aynı zamanda bir çok kişiye ulacağınız için özgüveninizi arttıracaktır.
Sadece paylaşım yapmak yerine, sıkça yaşanan sorunlara çözüm bulabilir ve dokümasyonlar paylaşabilirsiniz. API kullanımları ile ilgili fikirler sunabilirsiniz.
Kural 3 : Meetup Etkinliklerine Katılın!
Bir çok ilde geliştiricilerin birleşerek toplandığı etkinliklere katılın. Kalabalık ortama kendinizi tanıtın ilgi alanınza ait kişilerle tanışarak bilgi paylaşımlarında bulunun. Aynı becerilere sahip olduğunuz kişilerle birlikte fikir alışverişi yaparak hem kendinizi geliştirebilirsiniz hemde bir ortam oluşturabilirsiniz.
Kural 4 : Bir Linkedin Profili Oluşturun!
Kendinizi markalaştırma yolunda ilerlerken bir yandan da reklamınızı yapabileceğiniz bir profil oluşturun. Linkedin sitesi ile birlikte kendinize kurumsallık katabilirsiniz. Aynı zamana sektörel bir ağ oluşturarak iş bulma ve paylaşım konusunda yardım alacağınız bir çevre oluşturabilirsiniz. Linkedin’de bir profil oluştururken dikkat etmeniz gereken tek şey; ciddiyettir! Yapacağınız açıklamalardan tutunda, paylaşımlarınıza kadar ciddi bir hava sergilemeniz gerekmektedir. Aynı zamanda profil fotoğrafınızda arkadaş ortamında paylaşacağınız rahat biri fotoğraf değil, vesikalık olarak adlandırılacak kadar ciddi görseller olmalıdır.
Linkedin profilinizde mutlaka bilgilerinizi tam doldurunuz. Deneyim, eğitim, yetenek ve onaylar, başarılar ve ilgi alanları gibi bölümleri doğru bilgilerle doldurun. İlgi çekici bir profil hazırlayarak aynı sektörde bulunduğunuz kişilerce dikkat çekeceksiniz.
Kural 5 : Her Yerde Tek Bir İsimle Yer Alın!
En önemli konulardan birisi de, forumlara, paylaşım alanlarında ve tüm yardım platformlarında tek bir isimle yer alın. Hatta mümkünse isim ve soy isim olarak yer alın. Bu platformlarda yazacağınız mesajlarda ve yardımlarda kişisel olarak tanınacak duruma gelin. Anonim birisi olmak yerine “xxxx kişini bu işi bilir bir de ona sor” gibi yönlendirmeler alacak bir isim altında paylaşımlar yapın. Aynı zamanda StackOverflow’da aktif olmayı unutmayın.
Kural 6 : Son Olarak Bir Alan Seçin!
En önemli kurallardan birisi de budur. Kendinizi geliştireceğiniz bir alan seçmelisiniz. Yani web programlama yaparken, masaüstü yazılıma da ilerlemek sizi bölecek ve zaman kaybına yol açacaksınız. Aynı zamanda bir alanda uzmanlaşmamanız sizi klasik bir kişi yapacaktır. Belirli bir topluluk içerisinden sıyırılıp sivrilmek için sadece uzmanlaşmak istediğiniz bir alandan ilerleyin.