Javascript Dersleri

Javascript ile Geri Sayım İşlemi Yapma

Bu dersimizde javascript ile geriye doğru saydırmanın nasıl olacağını göreceğiz. Ders kısa olduğu için videolu olarak hazırlamak istemedim. Şimdi bu işlemlerimizi mantık olarak bir fonksiyon içinde değişkene belirteceğiz. Bu değişken kaç saniyeden geriye sayacağını belirleyen sayı değerine sahip olacak. Sonrasında setTimeout ile hazırladığımız fonksiyonu 1 saniyede bir yenileyeceğiz.

Şimdi kodlarımızı yazalım ve açıklamamızı yapalım.

var say = 5;
function geri(){
 if(say >0){
  document.getElementById(say).innerHTML = <b>Lütfen Bekleyiniz  + c +' Saniye Kaldı';
  say  = say  - 1;
  setTimeout(geri(), 1000)
 }else{
  document.getElementById(say).innerHTML = unescape(Geri sayma işlemi tamamlandı.);
 }
}
geri();

Şimdi yukarıda yaptığımız işlemleri açıklayalım.

var ile say adında bir değişken oluşturuyoruz. Sonra fonksiyonumuzu yazıyoruz. say adındaki değişkenimiz 0 dan büyük olduğu sürece şu işlemleri yap demek için if ve else koşullarını belirttik.

<div id="say"> </div>

Şimdi div say diye gelen verileri yazacağımız alan oluşturuyoruz. document.getElementById seçisi ile içeriğine yazı yazacağımız say id sini seçiyoruz. innerHTML ile bu divin içine şunu yaz diyoruz. Altında ise say değişkeninden 1 değer eksiltiyoruz. Böylece her saniye 1 azalacak. Her saniye bunun çalışması için ise; setTimeout komutu ile geri(); fonksiyonumuzu saniyede bir çalışması için 1000 yazıyoruz. Böylece 0 dan büyük oldukça bu değerler yazılacaktır.

Sayma işlemi bittikten sonra else ifadesi çalışacaktır. Else alanında ise innerHTML ile işlem tamamlandı yazısını yazdırıyoruz. Böylece geri sayım işlemi bitmiş oluyor.

Bunu nerede kullanabiliriz?

Örneğin: Download linki vereceksiniz o zaman kullanıcıları bekletmek için bu şekilde bekletebilirsiniz. Else ifadesinde ise tmam yerine linkin kodlarını koyabilirsiniz. Javascript ile işlemimiş bu şekilde işlemektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir