Html ile verilerimizi nasıl listeleyeceğimizi listelerken listeleme imgelerini nasıl ayarlayacağımızı işleyeceğimiz bu dersimizde bir de uygulama örneğimizle listeleme işini pekiştireceğiz. Html kodlarından olan ve listeleme yaparken listeleri kapsayan <li> ve <ol> taglarmız vardır. Bunlar bizim listeleme biçimlerimize göre tercih edilir.
Bir listeleme de eğer sayılar 1-2-3-4 diye kullanılacaksa yada a-b-c diye bir dizin kullanılacak ise o zaman doğru kapsayan <ol> dir. Eğer özel işaretler kullanılacaksa bu ise <li> yi kullanacağınız anlamına gelmektedir.
<ol> yapısının özellikleri nedir diye bir soru soracak olursak <ol> kendi bünyesinden 2 tane değer almaktadır. Bunlardan 1. Si listelemenin nasıl yapılacağı ile ilgilidir. Listeleme 1-2-3-4 diye yapılacaksa o zaman <ol type”1″> olmalıdır. Type değeri nasıl sıralanacağını gösterir.
Not: Buradaki 1 seçeneği 2 yapılırsa 2 den başlayacak mantığı yanlıştır burası sadece 1 ve a değeri alır. Başka değerler almaz.
<ol> değeri eğer alfabetik olacaksa o zaman <ol type”a”> olmalıdır. Rakamlar için geçerli olan not bunun içinde geçerlidir. Eğer alfabedeki harfleri büyük istiyor isek type alanında ki a harfi büyük olmalıdır. Yani <ol type”A”> şeklinde.. Eğer Roman rakamları kullanılacaksa type değeri küçük için ” i ” büyük için ” I ” olmalıdır.
<ol> için girilen sayısal yada alfabetik değerlerin sırasını belirlemek için <ol type=”1″ start=”10″> yada <ol type=”a” start=”10″> dediğimizde 10. Sayı dan yada 10. Alfabeden başlayacaktır. Başlama sırası start ile belirlenmektedir.
<li> yapısı ise imgeler ile sıralanır bu sadece type değeri alır. Aldığı değerler disc, square, circle dir.
Dersimizde uygulamalı olarak kategori mantığını duman edene kadar uzattığımı göreceksiniz.