SEO Dersleri

.htaccess İle Dosya Uzantısı Gizleme

Dosya uzantısını gizlemek hem estetik açıdan hemde SEO açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra güvenlik önemleri içinde çalıştığınız dosyanın uzantısını gizlemenizde fayda var.

SEO Açısından Dosya Uzantısını Gizlemenin Önemi

Link yapısı başlıkların uzunluklarına göre uzun yada kıza olmaktadır. Çok fazla uzun olması arama motorları tarafından boş karşılanmayacaktır. Bu yüzden dosya uzantısını gizlemek 4-5 karakter karda olmanızı sağlayacaktır. Bu yüzden dosya uzantısını gizleme işlemi SEO açısından oldukça önemlidir.

Estetik ve Güvenlik Açısından Dosya Uzantısını Gizleme

Link yapısı ne kadar sade olursa o kadar estetik duracaktır. Özellikle bir makaleye ait olan linklerde kategori yada farklı etiketlerin olmadığı sade yapı oluşturulmalıdır. Oluşturacağınız link yapılarının estetik olması da SEO açısından önemli bir hale gelecektir. Ayrıca çalıştığınız dosyanın uzantısının bilinmemesi güvenlik açısından oldukça önemlidir.

Şimdi bir .htaccess dosyası oluşturun ve aşağıda yer alan kodları yazınız. Hazırladığınız bu dosyayı sunucunuzun www klasörünün içine yada htdocs klasörünün içine yükleyiniz.

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^index.*$ index.php [NC]
RewriteRule ^dosyaadi.* dosyaadi.php [NC]
RewriteRule ^hakkimda.* hakkimda.html [NC]

Yukarıdaki örneği çalışma alanınızın ana dizinine eklediğinizde index, dosyaadi ve hakkimda yazarak karşılığında yer alan PHP ve HTML sitelere ulaşım sağlayabilirsiniz.

<a hreh="index"> Anasayfa </a>
<a hreh="dosyaadi"> Dosya </a>
<a hreh="hakkimda"> Hakkımda </a>

Dosya uzantısını gizledikten sonra link yapısını oluştururken dosya uzansıtını yazmadan belirlene değeri girmeniz yeterli olacaktır. Yukarıdaki gibi tanımlanız durumunda .htaccess dosyasındaki tanımlı dosya üzerinden işlem yapmaya başlayabileceksiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir