PHP Dersleri

Heredoc ile Tırnak Problemlerine Çözüm Buluyoruz

Değişken tanımlarken ya da ekrana bir metin yazdırmak istediğimizde dikkat etmemiz gereken en temel kural tırnak işaretlerinin kullanımıdır. Bu olayda akıldan geçen ilk soru; Tek tırnakla mı başlasam yoksa çift tırnak mı? Olmaktadır. Çünkü tırnak işaretiyle belirtilen alanda hangi tırnak işaretinin kullanılacağı ilk aşamada belli olur. Sonrasında kullanılacak olan tırnak işaretinin içinde; tırnak, tırnak içinde değişken ve olmaması gereken bir sürü tırnak işaretleri olacaktır. Anlatımında bile o kadar çok tırnak işareti diyorum, bir de bunun yazılmış olan biçimsiz halini siz düşünün artık.

Bu dersimizde, değişkeni tanımlarken veya yazdırma işlemi yaparken, tırnak işareti çilesinden uzaklaşmanın nasıl olduğunu göreceğiz. Bu uygulama için Heredoc‘dan yardım alacağız.

Heredoc Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Heredoc: Kısaca yorumlu değişken diyebiliriz. Heredoc yapısı tanımlanırken, Başlangıç olarak <<< şeklinde bir belirtme yapılır. Hemen ardından yazacağımız betimleyici ifade bizim başlangıç ve bitiş değerimiz olacaktır. Bitiş değerimizin hemen ardından sadece (;) noktalı virgül atanmalıdır. Sonrasında hiçbir değer ve boşluk bulundurulmadan alt satıra geçilmelidir. İçerisinde ayrıştırma işlemleri yapılır.

Örnek 1 – İçerisinde Tek ve Çift Tırnak Bulunan Değişken Oluşturma

İlk örnek olarak, bir değişken hazırlayalım ve içerisinde tek ve çift tırnak kullanalım. Bakalım böylesine bir içeriğe sahip olan değişken, Heredoc ile nasıl hazırlanıyormuş.

$Degisken =<<<CEVRUK
Merhabalar, Ben ibrahim ÇEVRÜK. Bu dersimizde;
"Çift Tırnak" ve 'Tek Tırnak' Üzerinde Konuşacağız.
CEVRUK;

Tanımlamada yapmış olduğumuz gibi değişken tanımladıktan sonra boşluk bırakmadan ilk olarak <<< işaretlerini yazdık. Sonrasındaysa bu değişkene bir isim verdik. Bu ismi CEVRUK olarak tanımladık. Sonrasında değişken içerisinde yer almasını istediğimiz metni yazdık. Metin bittiğinde CEVRUK; yazarak, oluşturmuş olduğumuz Heredoc değişkenini sonlandırdık. Bu değişkeni ekrana yazdırmak için, echo $Degisken; yazmak yeterli olacaktır. Yani yazdırma konusunda herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır.

Örnek 2 – İçerisinde Tek/Çift Tırnak ve Ayrı Bir Değişken Bulunan Değişken Oluşturma

İçerisinde tek ve çift tırnaklı ifade dışında, dışarıdan gelecek olan başka bir değişken değeriyle işlem görmesini istersek o zaman aşağıdaki gibi yazmamız gerekmektedir.

$Adim = "ibrahim Çevrük";
$Degisken =<<<CEVRUK
Merhabalar, Ben $Adim. Bu dersimizde;
"Çift Tırnak" ve 'Tek Tırnak' Üzerinde Konuşacağız.
CEVRUK;

Yani dışarıdan gelecek olan bir değişken için, ayrı bir tanımlama yapılmamaktadır. 

Örnek 3 – Değişken Tanımlamadan Direk Yazdırma

Tabi bu söz dizimini kullanırken illa değişken tanımlamak zorunda değilsiniz. Echo veya Print ile yapacağınız yazdırma işlemlerinde gene bu yapıyı kullanarak istediğiniz çıktıyı alabilirsiniz. Ekrana yazdırma komutunu yazdıktan sonra, <<

$Adim = "ibrahim ÇEVRÜK";
echo <<<IBRAHIM
Merhabalar, Ben $Adim. Bu dersimizde;
"Çift Tırnak" ve 'Tek Tırnak' Üzerinde Konuşacağız.
IBRAHIM;

Yukarıda yer alan örnekteki gibi Heredoc özelliğini belirten şartları yerine getirerek echo veya print gibi yazma işlemini yapan komutlara uygulayarak direk, değişken kullanmaksızın çıktı alabilirsiniz.

Heredoc Kullanımı Hakkında Önemli Notlar

  • Örneklerde yer alan CEVRUK ve IBRAHIM kısmına istediğiniz değeri yazabilirsiniz.
  • Değişken Adı Türkçe karakter olmamalıdır.
  • Girilen değişken ismi, içerdiği metnin ilk kelimesi olmamalıdır.
  • Heredoc tanımlaması yapılırken, <<< kısmında boşluk bırakılmamalıdır.
  • Değişken ismi Büyük veya Küçük harflerle yazılabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir