
Görsellerle ilgili olan bilgileri kullanıcılara sunmak için alt=”” etiketi kullanılmaktadır. Görseller, sitenizin olağan bir parçası olarak görünebilir, ancak görsel kullanımını optimize edebilirsiniz. Sitenizde bulunan görsellere alt etiketi ile vereceğiniz açıklama değeri, kullanıcılara görseliniz hakkında bilgi verecektir. Böylelikle görsel içerikleri kullanıcılara sunmuş olacaksınız.
Google sadece yazı içeriği araması yapmamaktadır. Bununla beraber görsel içerik taramaları da yapmaktadır. Görsel içeriklerde tarama işlemi yaparken, görsele ait alt etiketinin olup olmadığına bakılmaktadır. Görsel için yazılan alt etiketi; o görselin aranmasını sağlayacak olan anahtar kelimeler olacaktır. Böylelikle görsel arama sırasında sitenizde bulunan alt etiketli içerikler gösterilecektir. Bununla birlikte ziyaretçi artışı sağlayacaksınız.
Diğer bir neden ise, resmi bağlantı olarak kullanıyorsanız, alt için yazılan yazı aynı zamanda bağlantılı metin yerine kullanılacaktır. Bağlantı oluşturulan görsele ait bilgiler alt etiketinden gelerek görsel nesneyi nitelendirecektir. Görseller sitenizin aranma hacmini her ne kadar arttıracak olsa da abartı oranda kullanılması sizleri birçok alanda zor durumlara düşürebilir. Bundan dolayı yeteri kadar görsel kullanmak daha doğru olacaktır.
Tavsiye! Kısa, Anlaşılır Dosya Adları Ve “alt” Metni Kullanın!
Sayfanın optimize edilen birçok bölümü gibi dosya adları ve “alt” metni de kısa ancak anlaşılır olduğunda en iyi sonucu sağlayacaktır. Buradaki kısa ve anlaşılır kısmından çıkartılacak sonuçta, anlamsız kısa kelimeler olmamalıdır. Kısa ve öz kavramından çıkartılan yanlış sonuçlar sizlere kötü etki yapacaktır. Aşağıdaki listede yer alan bilgilere göz gezdirerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
- resim1.jpg, pic.gif, 1.jpg gibi genel dosya adlarını mümkünse kullanmayın.
- Çok uzun dosya adları kullanmayın.
- “alt” metni için birçok anahtar kelime veya bütün cümleyi kopyalayıp eklemeyin.
- Resimleri bağlantı olarak kullandığınızda alt metni ekleyin.
- Spam olarak algılanabilecek çok uzun alt metni kullanmayın.
- Site gezinti menüsü için sadece resim kullanmayın.
Görseller İçin Site Haritası Oluşturma
Web siteniz için yaptığınız site haritasını, görselleriniz için de yapabilmektesiniz. Görseller için hazırlanacak olan haritada XML yapısıyla yapılmaktadır. Hazırda kullanmış olduğunuz site haritası yapısını alarak sadece etiketli kısımda yapılacak birkaç değişik tanımlama ile oluşturabilirsiniz. Örnek olarak bir kullanımını yazalım ve resim haritasının nasıl oluşturulduğunu görelim.
<url> <loc>https://ibrahimcevruk.com/google-optimizasyonu-3-gorsel-kullanimi.html</loc> <image:image> <image:loc>https://ibrahimcevruk.com/resim1.jpg</image:loc> </image:image> <image:image> <image:loc>https://ibrahimcevruk.com/resim2.jpg</image:loc> </image:image> </url>
Yukarıdaki <url>
kısmında yer alan bölümü açıklamak gerekirse; <loc>
etiketinde görsel nesnelerin hangi makaleye ait olduğunu tanımlıyoruz. Daha sonrasında ise, o makalede kaç adet görsel dosya var ise bunları <image:image>
etiketleri arasında açmış olduğumuz <image:loc>
etiketleri içerisine görselin hedef adresini yazıyoruz.
Burada yer alan görsel harita, temel olarak hazırlanan bir yapıdadır. Eğer daha fazla bilgileri eklemek istiyorsanız o zaman aşağıda yer alan kullanımları <url>
etiketine ekleyerek daha gelişmiş bir harita hazırlayabilirsiniz. Bu listede yer alan kullanımlar isteğe bağlı olarak eklenecek özelliklerdir.
- Resim açıklamasını eklemek için;
<image:caption>
- Coğrafi konum belirtmek için;
<image:geo_location>Ankara, Türkiye</image:geo_location>
- Resim başlığı eklemek için;
<image:title>
- Resmin lisansına ait url belirtmek için;
<image:license>