
İçerikler
Web sitelerinde yapılan seo çalışmalarında belki de en çok üstünde durulan konulardan birisi de URL biçimleridir. Bu konu üzerinde yapılan bütün çalışmalar yerinde bir harekettir. Yani yapmış olduğunuz url yapısını düzenlemek, kısaltmak ve daha düzgün bir yapı haline getirmek son derece yararlıdır.
URL yapısını olabildiğinde basit tutmak, en temel ve uyulması gerekilen kural bir kuraldır. Yapılandırılan url, sahip olduğu konuyu özetler nitelikte bir değere sahip olmalıdır. Eğer bir konuya url olacaksa o zaman konunun başlığı url biçimine getirilerek hazırlanması en doğru olanı olacaktır. Tabi başlık değeri, kurallara uygun bir biçimde belirtilmişse bu işlem yapılmalıdır.
URL Yapısı Nasıl Olmalı ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Url yapısı özetle en sade ve en anlaşılır duruma getirilene kadar kısaltılmalıdır. Özellikle kelime aralarında yer alan bölgeler (-) tire ile düzenlenmelidir. Url değerini okuyan bir kullanıcı başlığın ne olduğunu anlamalıdır. Kullanılmaması gerekilen url biçimi de, web dilleri kullanılarak yapılan dinamik sayfalardaki parametreli gönderime sahip olan biçimlerdir. Bunlardan olabildiğince kaçınmak faydalı olacaktır.
https://www.ibrahimcevruk.com/index.php?makale_idno=360&sirasi=123&oturum=1&tur=1
Yukarıda yer alan Url yapısına bakıldığında; ne makaleden söz edilebilir, nede başlıktan. Bundan dolayı kullanıcı nereye gittiğini ve nasıl bir sayfa ile karşılaşacağını bilmediğinden dolayı bu link yapısı kullanışlı değildir. Bunun yerine aşağıda yer alan url yapısını kullanmak; hem kullanıcının daha güvenli bir sayfaya gittiğini işaret edebilir, hem de aramalar sırasında, aranan kelime url yapınız ile eşleşerek doğru sonuçlar sağlayabilirsiniz.
https://www.ibrahimcevruk.com/google-optimizasyon-1-url-yapisi.html
Yukarıdaki gibi bir yapıda kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Url yapısı oluşturulurken empati kurarak değerlendirebiliriz. İlk örnekte yer alan url değeri hiçbir varlık göstermediğinden dolayı kullanıcıya bir bilgi vermemektedir. Bundan dolayı kullanıcının ilgisini çekmeyerek diğer link değerlerine yönelecektir. Fakat ikinci örnekte yer alan url yapısı, kullanıcın ihtiyacı olan bilgiye sahip olan bir açıklamaya sağladığından dolayı ilgi çekici bir hal alacaktır.
Parametreli Veri Göndermek Gerektiğinde Yapılması Gerekilenler Nelerdir?
Parametre ile veri göndermek genellikle arama veya filtreleme işlemlerinde kullanılan veri türleridir. Burada yapılacak olan filtrelemede herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Bu istediğiniz gibi url yapısı kullanabilirsiniz anlamına da gelmemektedir. Parametre değeri ilk örnekte yer alan gibi bir yapıya sahip olmamalıdır. Bunun yerine aşağıdaki url şekli daha yararlı olacaktır.
https://www.ibrahimcevruk.com/google-optimizasyon-1-url-yapisi.html&yorum_listele=10&reklam=0
Yukarıdaki gibi bir url oluşturularak kullanıcının ziyaret etmiş olduğu sayfa belirtilir. Ardında da sayfada yapılacak olan filtreleme/düzenleme parametrelerine göre işlemler yapılır. Parametre gönderirken dikkat edilmesi gerekilen hususlardan birisi de gereksiz/niteliksiz değerlerdir. Bu değerler sadece url yapısına yük bindirmek ve url yapısının uzun bir değer almasını sağlamaktan başka bir işe yaramıyorsa kullanılmamalıdır.
URL Yapısındaki WWW Değerinin Kullanımı/Kaldırımı
Url yapısında dikkat edilecek hususlardan birisi de www değerinin kullanılması ya da kullanılmamasıdır. Bu husus bazen gözden kaçmakta ve uygulaması yapılmamaktadır. Bilmeyenler için www kullanımı ya da kullanmamayı şöyle açıklayalım.
Eğer sitenizde www değeri ile ilgili herhangi bir çalışma yapmadıysanız, web sitenize www ile yazılarak veya yazılmayarak ulaşılacaktır. Daha doğrusu 2 link yapısına sahip olan bir web sitesi olacaksınız. Bu durum sitenizin tek bir link yapısı altında yürütülmediğinden dolayı uzun vadede sıkıntılar yaratacaktır. Böylesi bir durum ile karşılaşmamak için www kullanıp kullanmayacağınızı kararlaştırmanız ve sonrasında ona göre işlem yapmanız gerekmektedir.
Htaccess ile WWW Kaldırma / Ekleme İşlemi
Eğer web sitenizde www kullanılmasını istiyor ve gelen link değerlerinde www yazılmasa bile www olarak sitenize yönlendirilmesini istiyorsanız o zaman aşağıda yer alan kodu .htaccess dosyanıza yazmanı yeterli olacaktır. (site adresinizi düzenlemeyi unutmayınız.)
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^siteadi\.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://www.siteadi.com/$1 [L,R=301]
Eğer web sitenizde www kullanılmasını istemiyor ve gelen link değerlerinden www ibaresini kaldırmak istiyorsanız o zaman aşağıda yer alan kodu .htaccess dosyanıza yazmanız yeterli olacaktır. (site adresinizi düzenlemeyi unutmayınız.)
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.siteadi\.com [NC] RewriteRule ^(.*)$ http://siteadi.com/$1 [L,R=301]
Kategori Sistemine Dayalı Olan Url Biçimleri
Bir kategori biçimi mevcut ise bu durumda yapılması gerekilen url biçimi kategori/makale formatında yapılmalıdır. Genel olarak bütün url yapısı dosyalama ile mantıklıdır. Örneğin; kategoriye ait veriye ulaşmak için öncelikle kategori klasörüne girer sonrasında ise kategoriye ait klasörde ilgili sayfayı seçeriz. Bu işlem url yapısında da bu şekilde işlemektedir.
DOĞRU https://www.ibrahimcevruk.com/php-dersleri/echo-ve-print-komutu.html
YANLIŞ https://www.ibrahimcevruk.com/php-dersleri-echo-ve-print-komutu.html
YANLIŞ https://www.ibrahimcevruk.com/phpdersleri-echo-ve-print-komutu.html
YANLIŞ https://www.ibrahimcevruk.com/index.php?makale_idno=123&kategori=12
Yukarıdaki url yapılarından anlaşılacağı gibi düzen en önemli faktördür. Domain adresi sonrasında yer alacak olan bilgiler, kullanıcıya bilgi verici ve kısa olmalıdır. Bu durumlar karşılandığında düzenli bir url yapısı hazırlamış olacaksınız.
URL Yapısındaki Sayfa Uzantı Biçimleri
Web sayfalarında, sayfa türünü değiştirme işlemi için htaccess kullanılmaktadır. Htaccess ile yapılan bu sayfalara genellikle html uzantısı verilmektedir. Bunun dışında php, asp veya uzantısız olarak sayfalar da oluşturulmaktadır. Buradaki sayfa uzantılarından hangisinin üstün olduğunu ya da hangisinin kullanımının daha faydalı olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.
Hangi uzantıyı kullanmak daha doğru olacaktır sorusuna kesin bir cevap olamamakla beraber şu mantık yolu ile ulaşabiliriz; Google support sitesinde yer alan bazı tavsiyelerde örnek olarak gösterilen yapılarda html uzantılı linkler sıklıkla kullanılmaktadır. Bu mantıkla ilerlediğimizde ikinci çoğunluk uzantısız olan link yapıları diğeri ise asp, php gibi uzantılardır.
Buradan çıkartılacak olan sonuç; Google örnek veriyorsa boşa vermiyor diyerek .html uzantısını kullanmakta fayda olabileceğini düşünüyorum.