
İçerikler
Web sitelerinin dizaynı ve kod yapısı genellikle arama motorlarının çalışma prensiplerine göre ayarlanmaktadır. Özellikle Google gibi en popüler olan arama motorunda daha fazla sonuç altında listelenmek için daha fazla çaba gösterilmektedir. Bu makalede sizlere Google arama motorunun meta tagları konusunda hangi şartları ve kullanımları uygun gördüğünü anlatmaya çalışacağım.
En temel konudan başlayacak olursak; meta tagları <head> bölümünde yer almalıdır. Bunun dışında yer alan meta tagları hem HTML yapısına göre uygunsuz olacak, hem de Google tarafından aldırış edilmeyecektir. Bundan dolayı meta taglarını HTML kurallarına göre <head> etiketleri arasında yazmakta fayda var.
1 – Sayfa Açıklama Bilgileri
Sayfanın özeti ve aramalar sırasında kullanıcılara yansıyacak olan kısa bilginin yer aldığı bir nevi özet niteliğinde yazılan yazıdır. Bu yazı hem makaleyi özetleyecek, hem de anahtar kelimeler ile doğru orantılı olacak yazılardır. Sayfanın açıklamasının yazıldığı meta tagı aşağıdaki gibi olmalıdır.
<meta name="description" content="Sayfanın açıklaması buraya yazılacak." />
Yukarıdaki kod yapısında yer alan açıklama alanına sayfaya ait bilgiler açıklayıcı bir şekilde yazılmalıdır. Metalar hakkında dikkat edilmesi gerekilen bir takım konular yer almaktadır. Bu konuları listeler halinde değinelim ve dikkatli bir meta oluşturalım.
+ Sitenizdeki her sayfanın bir meta açıklaması olduğundan
Hazırlamış olduğunuz sayfalarda aynı meta açıklamasını kullanmamalısınız. Her sayfa için farklı meta etiketleri girmeniz gerekmektedir.
+ Farklı sayfaların açıklamalarını da farklı hale getirin.
Burada belirtilmek istenen, sayfa da yer alan içerik ile ilgili anahtar kelimelerin bulunduğu bir açıklama yazmaktır. Yalnız burada dikkat edilecek husus; sayfada yeri olmayan anahtar kelimelerinin kullanılmaması ve spam niteliği taşıyan tekrarlanmış kelimelerin sık sık belirtilmemesidir.
Meta tagları ile dikkat edilecek diğer husus ise DMOZ sitesinde kayıtlı olan web sitelerini ilgilendirmektedir. DMOZ dizini Google tarafından tarandığından dolayı bu sitede yer alan açıklama sitenin genel açıklaması olarak sayılacağından dolayı istemediğiniz açıklama sonuçları arama sonuçlarında görüntülenebilir. Bu sorundan dolayı DMOZ da kayıtlı olan açıklamadan tatminkar değil ya da değiştirmek istiyorsanız bunu meta ile belirterek düzeltebilirsiniz. Bu düzeltme işlemi, DMOZ verisini atla ve benim yazmış olduğum içeriği işle olarak işlem görmektedir. Bunun işin aşağıda yer alan meta taglarını kullanabilirsiniz.
<meta name="robots" content="NOODP">
Bu kod ile DMOZ da kayıtlı olan açıklama değeri hiçe sayılarak, web sitenizdeki açıklama geçerli olacaktır. Burada yer alan robots değerini googlebot olarak değiştirdiğinizde sadece Google için işlem yapmaktadır. Bu şekilde esnek ya da genel sonuç olarak kullanabilirsiniz.
2 – Sayfa Başlığı Bilgileri
Sayfada yer alan içeriğin en özet ve arama sırasında ulaşılacak, açıklayıcı ve özetleyici bir başlık yazılmalıdır. Sayfaya ait bir başlık belirlenirken şu kullanımlara özellikler dikkat edilmelidir;
- Sitenizdeki her sayfanın <title> etiketiyle belirtilmiş bir başlığa sahip olduğundan emin olun.
- Sayfa başlıkları açıklayıcı ve kısa olmalıdır.
- Sayfa başlığından anahtar kelimeler kullanmayınız.
- Tekrar edilen veya standart metinli başlıklar kullanmaktan kaçının.
3 – Arama Motorları İzinleri
Arama motorlarının nasıl işlem yapacağına ait bilgilerin yer aldığı meta ayarıdır. Bu meta tagında sitenize gelecek olan arama motoru botlarını yönlendirebilirsiniz. Örneğin; Google botlarının sitenize ya da belirlediğiniz sayfa gelmemesi için bir meta belirleyebilirsiniz. Böylelikle o sayfa Google tarafından dikkate alınmayacaktır. Şimdi bunu neden kullanayım? Google dan neden sayfamı görmezden gelmesini isteyim diyebilirsiniz. Bunu daha çok yönetim paneli gibi özel olan, kullanıcı girişi ile ulaşılacak alanlarda uygulamanız faydalı olacaktır.
- Sayfanızın dizine eklenmesini istemiyorsanız; noindex
- Googlebot’un sayfanızdaki bağlantıları izlemesini engellemek için; nofollow
- Ön bilginin arama sonuçlarında gösterilmesini engellemek için; nosnippet
- ODP/DMOZ kaynaklı alternatif açıklamanın kullanılmasını engellemek için; noodp
- Google’ın bir sayfaya ait Önbellek bağlantısını göstermesini engellemek için; noarchive
- Sayfanın taranmasını ve dizine eklenmesini durdurmak istediğiniz tarihi ve saati belirtmenizi sağlamak için; unavailable_after:[date]
- Sayfanızın Google arama sonuçlarında görünen bir resim için yönlendiren sayfa olarak görünmesini istemediğinizi belirtmek için; noimageindex
Yukarıdaki kullanımlardan hangisini uygulamak istiyorsanız o zaman aşağıdaki yapıya göre düzenlemelerle sitenizde uygulayabilirsiniz.
<meta name="robots" content="noindex"> <meta name="robots" content="nofollow"> . . gibi
Burada yer alan robots değimi yerine sadece işlem yapmak istediğiniz arama motoru değimini de girebilirsiniz.
4 – Google Site Dili Çeviri Aracını Engelleme
Web sitenizi, barındırdığı dil dışında bir ülkeden ziyaret eden kullanıcılar olduğunda otomatik olarak “Bu Dile Çevir” uyarısı gelmektedir. Bu uyarının çıkmasını istemiyorsanız o zaman aşağıda yer alan meta tagını girmeniz gerekmektedir. Bu meta sadece kullanıcı isteğine bağlı olarak yazılmalıdır. Yani şart koşulan bir kullanım değildir. Kullanımı ise şu şekildedir;
<meta name="google" content="notranslate" />
5 – Web Yöneticisi Araçları için Sertifika Metası
Bu meta tagı Google’ın Web master aracını kullananların sitelerini doğrulatması için istemiş olduğu sertifika metasıdır. Burada Google tarafından belirlenen meta kullanılarak site yönetimi ile ilgili işlemler yapılmaktadır. Meta web sitenizde kaldığı sürece doğrulama yapmaksızın sitenizin optimizasyon ayarlarını (https://www.google.com/webmasters) yapabilirsiniz. Google tarafından verilen sertifika aşağıdaki şekildeki yapıdadır.
<meta name="google-site-verification" content="Bu değer Google tarafından belirlenecektir." />
6 – Sayfa İçeriği Yazım Karakter Türü
Web sitelerinde yaşanan Türkçe karakter sorunu genellikle burada belirtilen karakter türünden yaşanmaktadır. Tabi bunun dışındaki diğer sorunlar ise, kodlama türü veya veri tabanında yaşanan diğer olaylardır.
Sitenizin açıklama kısmı ve başlık kısmı başta olmak üzere karakter sorunu yaşanmaması daha doğru olacaktır. Arama sonuçlarında çıkacak olan karakter sorunları, kullanıcıların bozuk site tabirinden çok Google tarafından yorumlanan ilgisiz site sonucu büyük kayıplara yol açacaktır. Genel olarak kullanılması istenilen karakter türü de UTF-8 formatıdır.
Uyulması ve dikkat edilmesi gerekilen meta tagları bu şekildedir. Burada listelenen sertifika ve site dili çevirici dışındaki metaların kullanımına uymanız gerekmektedir.