
İçerikler
Php kodlamalarını daha verimli ve rahat yazmamızı sağlayacak olan editörlerden bahsetmek istedim. Bu konuda birçok soru işaretleri olduğundan dolayı edinmiş olduğum tecrübelerden soru işaretlerine bir son vermek istedim. Editörlerin günlük hayatımızdaki yerini, php için olmazsa olmazları ve birçok şeyi bu makalede inceleyeceğiz. İncelemekte olduğumuz editörler; ücretli ve ücretsiz olmak üzere ayrım yaparak anlatacağım. Böylelikle hangi özellik ve kullanım hoşunuza gidiyorsa ona göre tercih yapabileceksiniz.
Editörlerin Günlük Yaşantımızdaki Önemi Nedir?
Bir editörden beklenecek en önemli husus, bize sağlamış olduğu kolaylıklardır. Kodlamaları ne kadar hızlı bir şekilde yazarsak, iş yükünden o kadar kurtulmuş olacağız. Bundan dolayı; tamamlayıcı özellikleri olan editörler daha fayda sağlamaktadır. Bununla beraber sayfa içi yapılarını tanımlaması ve çağırıp işlem yapmada kolaylık sağlaması da hızlı ve güvenli kod yapılarını oluşturmakta büyük rol oynamaktadır.
Ücretli Editörler Mİ, Yoksa Ücretsiz Editörler Mi Tercih Edilmelidir?
Editörleri ücretli ya da ücretsiz olarak ayırmak çok saçma olacaktır. Bir programın ücretli ya da ücretsiz olması, sağlamış olduğu olanaklarla orantılıdır. Ücretsiz olarak hazırlanan bir program sadece temel seviyede işlem görürken, ücretli olan program ise daha ayrıntılı işlemler yapmaktadır. Tabi olabildiğince kolaylık sağlayan ve ücretsiz olarak sadece marka adını duyurmak isteyen editörlerde yok değildir.
Bazı noktalara değindiğimize göre, sıkça kullanılan editörleri birkaç cümle ile açıklayarak editörleri inceleyelim.
Notepad++
Sürekli olarak güncellenmesi, kolay kurulum ve minimum boyutta olması en çok tercih edilme nedenlerinden birisidir. Kod yapılarında ki renklendirme ve tema seçeneğiyle, kullanıcı ara yüzü oldukça gelişmiş bir düzeydedir. Php dışında başka dilleri desteklemesi ve eklenti seçeneği ile geliştirilebilir bir editör olması tercih edilmesindeki en büyük role sahiptir.
Editörün Boyutu: 8 – 9 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: Türkçe ve Diğer diller.
Editörün Web Sitesi: Notepad++
Editör Lisansı: Ücretsiz
Sublime Text
Sade tasarımı ve kurulu olarak gelen eklentileri sayesinde popülerliğe kavuşmuş bir diğer editördür. Kodları renklendirmesi, tema ve özelleştirilebilir olması en güzel özelliklerinden biridir. Eklentiler sayesinde yazım kod yazım hızını 2 belki de 3 katına çıkartmaktadır. Kodlarınızı yazarken, tek bir satırı düzeltmek yerine birden fazla satırın kodlarını aynı anda değiştirebilirsiniz. Windows, Mac ve Linux gibi platformlarında çalışmaktadır. En güzel özelliklerinden birisi de dosyalar arasında kurulan bağ ve geçişlerdir.
Editörün Boyutu: 7 – 8 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: İngilizce
Editörün Web Sitesi: Sublime Text
Editör Lisansı: 70$ (Ücretiz kullanımı da bulunmaktadır.)
PhpDesigner
İhtiyaç duyulan tüm fonksiyonları içinde barındırması en önemli özelliğidir. Php dışında HTML, Javascript ve CSS konusunda da çok iyi bir desteğe sahiptir. Kodlama sırasında ortaya çıkan hatalı satırları işaretlemesi, düzeltme yapmak ve hata oranını azaltmakta büyük bir rol oynamaktadır. Kendi içinde bulunan FTP, SVN ya da GIT bölümleri ile başka program kullanmadan tüm işinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Editörün Boyutu: 25 – 30 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: İngilizce
Editörün Web Sitesi: PhpDesigner
Editör Lisansı: Ticari kullanım 69€, Kişisel Lisansı 29€ (21 Günlük ücretsiz kullanımı mevcuttur)
Dreamweaver
Daha çok HTML ve CSS konularında ön plandadır. Php konusunda ise, sadece renklendirme, includeları tanıma ve PHP fonksiyonlarını tamamlamaktadır. Bunun dışında elde edilebilir bir özelliği yoktur. HTML ve CSS ile PHP’yi harmanlayarak oluşturacağınız dosyalarda sizlere kolaylık sağlayacaktır. Fakat sadece PHP kodlaması yapacaksanız pek işinize yaramayacaktır.
Editörün Boyutu: 285 – 300 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: Türkçe ve Diğer diller.
Editörün Web Sitesi: Dreamweaver
Editör Lisansı: 730TL + Vergiler (30 Günlük ücretsiz kullanımı mevcuttur)
PHPStorm
Öncelikle belirteyim, bu editör oldukça ileri düzey bir yazılım. Yeni başlayacak olanlara bütün imkânları sunmaları, kafalarda bir karmaşıklığa neden olabilir. Buraya kadar saymış olduğum özelliklerde mevcuttur. PHP, HTML, javascript kod renklendirme, kod tamamlama, PHPDoc desteği, FTP/SFTP vs gibi sunucu erişimleri, Framework desteği bulunmaktadır. Ekstra olarak eklentiler sayesinde geliştirilebilmektedir. Yazım sırasında oluşacak hataları göstermesi de cabası.
Editörün Boyutu: 138 – 150 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: İngilizce
Editörün Web Sitesi: PHPStorm
Editör Lisansı: Ticari Kullanım 199$, Kişisel Kullanım 99$ (30 Günlük ücretsiz kullanımı mevcuttur)
Aptana
Aptana ücretsiz, platform bağımsız ve eklenti desteği olan bir web editörüdür. Eklentiler yoluyla genişletilebilen bu web editörünün Ajax, JavaScript, HTML, CSS, PHP, RadRails, Adobe AIR ve hatta Apple iPhone desteği bulunmaktadır. Js kütüphanelerinin eklenmesi ile sayfada otomatik kod tamamlama ve kod referansları çıkmaktadır.
Editörün Boyutu: 130 – 135MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: İngilizce
Editörün Web Sitesi: Aptana
Editör Lisansı: Ücretsiz
Zend Studio
Zend Studio, PHP kod yazarları ve PHP geliştiriciler için tasarlanmış PHP güncel sürümü ile sorunsuz çalışabilen, içersin de barındırmış olduğu otomatik kod tamamlayıcılar ve localhostu ile PHP yazarlara oldukça kolaylık sağlayan faydalı bir programdır. Javascript ve HTML Desteği, Kod Tanıma ve Renklendirme, Kod Tamamlama ve Tema seçeneği bulunmaktadır. Hata bulma ve adımlama gibi özellikleri sayesinde PHP kodu yazarken çok rahat edeceksiniz.
Editörün Boyutu: 260 – 300 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Çince, Japonca
Editörün Web Sitesi: Zend Studio
Editör Lisansı: Ticari Kullanım 189$, Kişisel Kullanım 89$ (30 Günlük ücretsiz kullanımı mevcuttur)
UltraEdit
Gelişmiş özellikleri ile diğer metin düzenleyici yazılımlardan ayrılan UltraEdit txt, hex, XML, HTML, PHP, Java, Javascript, Perl gibi farklı programlama dillerine uyumlu profesyonel bir metin editörüdür. Kilit metin düzenleme özelliği, Veri tabanı kontrolü, Dosya yönetim sistemi, Yazdırma seçenekleri, HTML, CSS gibi diller için ekstra yardımcı özellikler, Hızlı text arama, bulma ve değiştirme seçenekleri, Proje, çalışma alanı bölümleri gibi özellikleri mevcuttur.
Editörün Boyutu: 40 – 50 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: İngilizce
Editörün Web Sitesi: UltraEdit
Editör Lisansı: Ticari, Kişisel, Öğrenci ve Öğretmen olarak birçok fiyat bulunmaktadır. (30 Günlük ücretsiz kullanımı mevcuttur)
Eclipse PDT
Özellikle Java sektörünün önde gelenlerinden olmasından ve tecrübelerin daha eski süreçlere dayanmasından dolayı PHP konusunda da muazzam işler çıkartmaktadır. Renkli kodlama yapısı, otomatik kod tamamlaması, hataları tespit etmede, yazım yanlışlarını bulma, kod dizimi ve ulaşılabilirlik başta olmak üzere birçok özellik barındırmaktadır. Titiz ve sistematik bir çalışma olmazsa olmazdır.
Editörün Boyutu: 128 – 130 MB Arasında değişmektedir.
Editörün Dili: Türkçe ve Diğer diller
Editörün Web Sitesi: Eclipse PDT
Editör Lisansı: Ücretsiz
Bu liste dışında kalan birçok editörde yer almaktadır. Var olan bütün editörleri burada tanıtmak bir yerden sonra gereksiz bilgi olacağından dolayı, en çok kullanılan ve tercih edilenlere yer vermek istedim. Tarzınıza ve bilgisayar performansınıza göre bir editör seçerek kodlama esnasında maksimum kolaylık ve rahatlık sağlayabilirsiniz.
Listede yer alan editörler, rastgele oluşturulan sıra ile hazırlanmıştır. En üstte yer alanın iyi, en altta yer alanın diğerlerine göre kötü olduğu yorumunun yapılmaması için açıklamada bulunmak istedim.
İbrahim Çevrük Bu Zamana Kadar Hangi Editörleri Kullandı ve Hangisini Önerir?
Açıkçası editör kullanımını ilk başlarda alışkanlık edinemedim. Daha doğrusu, editörlerin kodlamada ne kadar önemli bir rol oynadığının farkında değildim. Bundan dolayı ilk olarak Office paketinde yer alan FrontPage programını kullanmaya başladım. FrontPage de her ne kadar rahat etsem de PHP adına bir kolaylık sağlamadığı için bırakmak zorunda kaldım.
FrontPage kullandığım süreçte kod yapılarına ileri derecede aşina olduğumdan dolayı, sadece yazım işlerimi kolaylaştıran bir editör arayışına girdim. En mantıklı ve çok az yer kaplayan Notepad++ ‘ı tercih ettim. Sadeliği ve pratik kullanımını sağlayan eklentileri sayesinde uzun bir süre Notepad++ kullandım.
Profesyonel olarak çalışmalarımda dosyalar arası geçiş ve serilik kazandırması için, alanında profesyonelleşen editörü yani Eclipse ‘i tercih ettim. Şuan için kullanım alanına göre editörler arası geçiş yaparak Eclipse ve Notepad++ kullanmaktayım.