
İçerikler
CloudFlare Hakkında Detaylı Bilgiler
Bir site sahibinin düşündüğü en temel 2 durum vardır. Bunlardan birisi bugün nasıl bir yazı eklesem, diğeri de site güvenliği ve hızıdır. Bunun dışında hit, yorum vs..vs.. gibi olaylar takip etmektedir. Şimdi yazı ekleme olayını es geçtiğimizde geriye elimizde sitenin sağlıklı bir biçimde çalışması ve hızlanması kalıyor. Peki, sitemizi nasıl hızlandırabiliriz?
Bir siteyi hızlandırmanın tek yolu cacheleyip siteyi ziyaret edenlere sunmaktır. Cache; sayfanın çalışır bir kopyası bir süreliğine tutulur. Böylece açılan sayfa sorgu yapılmadan direk olarak kullanıcılara yansıtılır böylelikle sorgular çalışmadığından dolayı kullanıcıya sayfa direk olarak gösterilir böylelikle site hızlanmış olur.
Cache işlemini sitemizi kodlamış olduğumuz dilde kendi kodlarımız ile de yapabiliriz ama sadece cache işlemi de site sağlığı için yetersiz oluyor. Sitenin sağlığı sadece hız ile değil güvenlik ile de değerlendirmek gerekmektedir. Cache’in güvenlik konusunda ki durumu da şöyledir; Siteye gelen saldırılar sonucunda yapısı değişen sayfa kullanıcılara yansıtılmayıp, eski kayıtlı olan sayfa aktif edilir. Böylelikle saldırıdan etkilenmemiş bir görünüm vermiş olursunuz.
Cacheleme ve güvenlik için kullanacağımız sisteme sahip olan sitenin adı; CloudFlare. Türkçeye tercüme edecek olursak; Bulut parlaması, bulut ışıltısı gibi anlamlara gelmektedir.
CloudFlare siteyi DDoS, SQL Injection ve spam yorumlara karşı korumaktadır. Bunun yanı sıra siteyi ortalama olarak %30 ile %40 oranında hızlandırmaktadır. Bu oranlar mükemmel ötesindedir. Bunun yanı sıra cache yapısı ile site bandwidthd harcamasını %60 ile %70 oranında düşürecektir. Böylelikle düşük bandwidthd’li hosting paketleri işimizi görecek ve cebimizde para kalmasını sağlayacak.
CloudFlare, bu kadar ile kalmayıp Google Analytics gibi siteniz hakkında bilgi vermektedir. Siteye gelen trafik bilgisini, yapılan saldırı bilgisini görebilirsiniz. Bunları görebileceğiniz gibi ayriyeten engelleme işlemini de yapabilirsiniz. Böylesi avantajları sunan sitenin bir güzel yanı ise Türkçe dil desteği vermesidir. Hem de ücretsizdir.
Bu Sistemi Nasıl Kullanabiliriz?
Bu sistemi kullanabilmek için öncelikle siteye üye olmak gerekmektedir. Sonrasında ise domain bilgilerimizi doğru bir biçimde girmeliyiz. Bu işlemleri yaptıktan sonra domain servis sağlayıcımızın sitesine girerek DNS ayarlarını değiştirmemiz gerekmektedir. Bu değişiklik sitenize, hostinginize hiçbir şekilde zarar vermemektedir. Kullanım şeklini adım adım yazacak olursak;
- Siteye giriş yapılır. (cloudflare.com),
- Sitenin sağ alt tarafında bulunan dil seçeneğinden Türkçe seçilir. Bu sayede kayıt aşamalarını anlayarak doldurabilirsiniz.
- Yukarıdaki menülerden kayıt ol sayfasına gidilir,
- Kayıt sayfasında sizden 5 aşamalı bilgi girişi istenecektir. Dil Türkçe olduğundan doldurmanızda bir sorun çıkmayacaktır.
- Son aşamada DNS ayarları ile ilgili bilgiler gelecektir. Bu bilgileri gerçekleştirdikten sonra 24 – 48 Saat içinde siteniz CloudFlare teknolojisine yönlendirilecektir. Bu işlemler geçtiğinde artık siteniz güvende ve hızlı olacaktır.
Ben Detaycıyım Bu Kadar İle Yetinmem Diyenlere Diğer Ek Ayarlar
CloudFlare, sadece üyelik işlemi ve DNS yönlendirmesi sonucunda çalışan bir sistem olmakla beraberinde ek ayarlar sunun bir servistir. Ek ayarları dilediğiniz gibi düzenleyerek siteden daha fazla performans alabilirsiniz. Ek düzenlemeye ulaşmak için siteye girip yaptıktan sonra web sitesinin listelendiği sekmeye gelmelisiniz. Yani tam olarak şöyle bir liste gelecektir;
Yukarıdaki listede sitemizin durumu yeşil bir simge ile gösterilmektedir. Bu simge sitenin CloudFlare’ye geçtiğini ve kullanımın aktif olduğunu göstermektedir. Burada yer alan menüleri tek tek başlık halinde ayrıntılı bir biçimde inceleyelim.
Apps Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu sayfada 40’a yakın uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamaları siteye entegre etmek için Setup yada On/Off gibi seçenekleri seçmemiz gerekmektedir.
Bu uygulamalar siteye ek olarak sunulan ücretsiz hizmetlerdir. Tarayıcı kontrolünden, Webmaster araçlarına, yedeklemeden, korumaya kadar birçok alanda uygulamalar bulunmaktadır. Bunları kullanarak sitenizi daha kullanışlı bir hale getirebilirsiniz. Ben burada yer alan hiçbir uygulamayı kullanmıyorum.
Analytics Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu sayfada siteniz hakkında genel bilgiler verilmektedir. Siteye gelen düzenli kullanıcılar, Arama motorları botları ve saldırı için gelenler listelenmektedir. Bu sayede siteye gelen arama motoru botlarını takip edebilir, ne sıklıkla siteye geldiğini görebilirsiniz. Bunun dışında ne zaman saldırıya uğradığınızı ve nasıl savunduğunuzu da görebilirsiniz. Bu üç bilgi grafik olarak gösterilip size daha görsel bir bilgi vermektedir.
İstatistik sadece gelen hit ve saldırılar dışında harcanan bant genişliği ve tasarruf edilen bant bilgisini de göstermektedir.
Bir diğer bilgi ise arama motorunun kaç sayfayı taradığını da göstermektedir. Böylelikle botların sitenizi ziyaret etmekle kalmayıp kaç sayfayı dolandığını da görmüş olacaksınız.
Threat Control Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu bölümün Türkçesi; Tehdit/Tehlike Kontrolüdür. Bu sekmeden siteye gelen tehlikeleri ayrıntılı bir biçimde görebilirsiniz. Bu sekme 3 temel alandan oluşmaktadır. En üstte bulunan sekme bildirim alanı, orta sekme güvenlik liste alanı ve son sekme ise engellenen liste alanıdır.
Siteye bir saldırı olduğu zaman bu saldırı otomatik olarak bildirim alanında yer almaktadır. Gelen saldırının ip adresi, tarih ve saldırılan ülkenin bilgisi yer almaktadır. Şanslı olmalısınız ki siteye gelen bir saldırı tespit edilmiş. Siteye saldırı geldiğinde aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

Yukarıdaki resimde yer alan bilgilere göre bir tehdit algılanmış ve bu tehdit CloudFlare ile durdurulmuş. Gelen bu tehdidi isterseniz sol üst köşede yer alan X ile silip geçebilirsiniz. İsterseniz de sağ üst köşede yer alan Block/Trust butonlarını kullanabilirsiniz. Block seçeneği bu ip adresini engelleme listesine alacaktır. Trust seçeneği ise güvenli ip listesine yer alacaktır.
Blok veya Güvenli listesine aldığınız ip adreslerini isterseniz tam tersi listeye taşıyabilir ya da silebilirsiniz. Böylelikle ip adreslerine göre işlemleri tek tıklama ile halledebilirsiniz.
Ayarlar Bölümü (Dişli Çark Simgesi) Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu seçenek kendi içinde bölümlere ayrılarak detaylı ayarlamalar yapmamızı sağlamaktadır. Ayarlar kısmında yer alan alt menüler şu şekildedir.

Bu alanların ne işe yaradığını ve önemini, hakkında kısa bilgiler ile açıklayalım ki kafamızdaki soru işaretlerini yok edelim.
DNS Settings Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu sekmede sitenin dns bilgileri düzenlenen sekmeler yer almaktadır. Ayrıca hangi alanın CloudFlare özelliğinin açık ya da kapalı olduğunu da görebilirsiniz. Bu alanı önemli kılan özellik ise siteniz de açacağınız subdomain bilgisini buraya girmemizdir. Yani sitenizde subdomain açmanız durumunda burada tanımlamazsanız çalışmayacaktır. Böylesi bir sorun ile karşılaşmamak için subdomain’i açtıktan sonra bu sayfaya girerek en altta yer alan yeni bölüm ekleme formunu doldurmanız gerekmektedir. Örneğin; deneme adında bir subdomain açalım. Bunun bilgileri şöyle olması gerekmektedir;
Yukarıdaki gibi bilgileri dolduruyoruz. Burada önemli olan değerler ilk seçenekte yer alan tanımlama seçeneğidir. Bu seçmede A seçilmelidir. Yan kutucuğa subdomain adresi yazılır sonra yanındaki kutuya da sitenin CloudFlare öncesinde yer alan gerçek ip adresi yazılıp Add seçeneği tıklatılır. Bu işlem sonrasında 1-2 saat içinde subdomain çalışmaya başlayacaktır.
CloudFlare Settings Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu sekme de 3 genel alan ayarlaması yapılmaktadır. Bunlar; Genel ayarlar, Güvenlik ayarları, Performans ayarlarıdır. Bu sekmeler kullanmış olduğunuz sistemin ince ayarlarıdır. Bu ayarlarda Türkçe olduğundan dolayı uygulamalardaki gibi kurulum yapılmaktadır. Burada dikkat edilecek olan husus seçeneklerin orta kararda seçilmesidir. Eğer yüksek değerler istenirse o zaman site hızlanmak yerine yavaşlayacaktır. Güvenliği orta seviyede bırakmak en mantıklı olanıdır.
Page Rules Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu sekmede sitenizde yer alan sayfalardan istediğinize özel kurallar eklemenizi sağlamaktadır. Pek kullandığım bir alan değildir ama iş gören bir özelliktir.
Development mode Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu sekme bizim için en önemli seçenektir. Sitede yapacağınız css, js gibi düzenlemeler sonucunda sunucunuza attığınıza siteyi yeniledikten sonra hiçbir değişiklik olmayacaktır. Bunun nedeni eski cache’li dosyaların çalışmasıdır. Eski sayfaların çalışmaması ve yeniliklerin hemen geçerli olmasını istiyorsanız o zaman ilk önce bu seçeneği aktif etmelisiniz.
Development mode seçeneğini tıklattığınızda bir pop-up sizi karşılayacaktır ve bu aktiflik durumun sadece 3 saat için geçerli olduğunu söyleyecektir. Tabi siz isterseniz işiniz bittiğinde modu pasifleştirerek cachlenmesini ve çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Dikkat! Tekrar tekrar söylüyorum. Site üzerinde css ve js dosyalarında bir değişiklik yapacaksanız o zaman ilk önce bu modu aktifleştirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde düzenlemeniz sitede görüntülenmeyecektir.
Pause CloudFlare Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu seçenek ile CloudFlare özelliğini durdurabilirsiniz. Böylelikle siteniz CloudFlare öncesi durumuna gelecektir. Tekrar aktifleştirmek için Resume CloudFlare demeniz gerekmektedir. Pause işlemi durdurma anlamındadır. Yani tam anlamıyla CloudFlare özelliğini durdur anlamındadır.
Delete Domain Bölümü Kullanımı ve Hakkında Bilgiler
Bu seçenek kayıtlı olan domainin silinmesini sağlayacaktır. Artık CloudFlare özelliğini kullanmak istemiyorsanız o zaman burada kayıtlı olan domaini silebilirsiniz. Arından da DNS yönlendirmesini bağlı bulunduğunuz hosting sağlayıcısının DNS ayarlarını yazmanız gerekmektedir.
Yazıya Son Verirken
Uzun bir makale oldu ama en ince ayarına kadar anlatmış bulundum. Site genel olarak tasarım konusunda basit ve anlaşılır bir durumda olduğundan kullanış açısından kolaylık sağlamaktadır. Bunlar ile yetinmeyen CloudFlare, api özelliği ile de kullanıcılara hizmet sunmaktadır. Api anahtarınızı Hesap bölümünden ulaşabilirsiniz. Kullanım ile ilgili api dokümanı da yer almaktadır.
Başka soru ve sorunlarınız olursa makale altında bildirirseniz ilgilenmeye, elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.