Algoritma Geliştirme

Algoritma Nedir? (Öykülü Anlatım)

Facebook üzerinden paylaştığım bazı kodlama örneklerini göstermek için hep algoritma kelimesini kullanıyordum. Peki, bilmeyenler için bu algoritma kelimesi nedir? Ne anlama gelir? Bu yazımda işte tam olarak buna cevap vermek istedim.

Algoritma kelime anlamı olarak; herhangi bir problemin çözümü için izlenecek yol anlamına gelmektedir. Yani yapılacak işlemleri ve sonrasında oluşacak olan olayları önceden düşünerek ona göre hareket etmektir de diyebiliriz.

Kodlama yaparken önceden her şeyi belirlemek bize; Kodlamada güvenli bir iş yapmamızı, hızlı ve sağlıklı bir çalışma yapmamızı sağlayacaktır. Bundan dolayı geniş bir kodlama yapacaksak önceden bir algoritma belirlemeli ve ona göre yol izlemeliyiz.

Mesela bu algoritma işini mizahi yollar ile şöyle öyküleştirelim;
Bir öğrenci Türkçe sınavından aldığı not karşısında ailesinden gelecek olan tepkilerin ne olacağını kafasında şöyle sıralıyor.

2 alırsam -> Sopa yerim.
3 alırsam -> Paçayı kurtarırım.
4 alırsam -> Aferin derler.
5 alırsam -> Hediye falan alırlar.

Sınavın kötü geçtiğini düşürsek ve böylece öğrencinin 2 alıp neler yaşayacağını görelim. Öğrenci 2 aldığında kafasında tekrar bir listeleme yapacaktır.

2 aldığımı duyarlarsa -> Sopa yerim
2 aldığımdan haberleri olmazsa -> Paçayı sıyırırım

Ama 2. şıkla yani ailenin haberi olmasa demesiyle olaydan sıyrılmanın kolay olmadığını düşünmektedir. Ailesi de dört gözle sınavın sonucunu bekliyor. Öğrenci ise hemen bununla ilgili de senaryo kurmaya başlar;

2 alırsam ve 2 aldığımdan haberleri olmazsa

Karnede 2 gelirse -> Daha çok sopa yerim.
Karnede yüksek bir not gelirse -> Paçayı sıyırırım.

Öğrencimiz 2 alırsa neler olacak onları kendi kafasında listelemiştir. Şimdi biraz gerçekçi düşünerek karnesindeki bu notu yükseltemeyeceğini biliyor ve o zaman da şöylesi bir düşünceye gidiyor;

2 alırsam ve 2 aldığımdan haberleri olmazsa ve karnede 2 gelirse

Karnede 2 yi görürlerse -> Daha çok sopa yerim
Karneyi imha edersek -> Öğrenirler. Daha çok sopa yerim
Köşedeki kırtasiyeciye sahte karne yaptırsam -> Paçayı sıyırırım

Tamam. 3. şık aklına yattı. Zaten geçen sene de arkadaşları aynı yöntemle kurtulmuşlardı. Şimdi onunla ilgili ihtimaller devreye giriyor.

2 alırsam ve 2 aldığımdan haberleri olmazsa, karnede 2 gelirse ve köşedeki kırtasiyeciye sahte karne yaptırırsam

İnanırlarsa -> Paçayı sıyırırım
Kırtasiyeyi polis basarsa -> Sopa yerim
Okuldan evi ararlarsa -> Daha çok sopa yerim

Bu kurgu aslında uzar gider yani pek bir hedefim olmadığından dolayı istediğim gibi uzata bilirim olayı. İşte böylesi bir algoritmada ne istediğinizi ve ne şartlarda olması gerektiğini iyi belirtirseniz işte o zaman sistemli ve düzenle bir algoritma olacaktır.

Algoritmanın mantığı günlük hayatımızda kendimize sorduğumuz sorulardan farksızdır. Şunu yapsam nasıl olur? Eğer o olmazsa bunları yaparım gibi düşüncelerimiz algoritmanın bir parçasıdır. Bu algoritma düzenli bir şekilde kullanıldığında çok iyi sonuçlar alınmaktadır.

Bir resim dosyasından ibaret olan ve sitem için yazmaya karar verdiğimde kalem ile kağıdı alıp şöyle bir algoritma belirledim. Bu görsel bir algoritmadır ve yapacağım işin daha hızlı olmasını sağlamaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir